Войната в Стопанската академия в Свищов продължава с пълна сила, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. Големият спор между двете враждуващи страни в нея е за поста ректор на академията.

И тази сутрин проф. Иван Върбанов не можа да встъпи в длъжност като служебен ректор. Вчера образователното министерство го постави на поста заради неуредици в учебното заведение. То е управлявано от 8 години от небезизвестния проф. Величко Адамов, който бе наследен преди дни от 35-годишната проф. Теодора Димитрова.

Днес двете страни си размениха обвинения за злоупотреби и политически протекции.

Върбанов разказа, че вчера заварил ректорския кабинет заключен. Той отишъл в академичния съвет, където се били събрали 15 преподаватели, сред които и Адамов. По навик бившият ректор стоял на ректорското място, въпреки че вече е напуснал поста.

Адамов прочел на глас заповедта за назначаването на служебен ректор, носена от Върбанов и обявил, че тя ще бъде обжалвана.

Върбанов разказа още за сигнали, че техника и документи са изнасяни от сградата със служебния джип на Адамов, а преподаватели са били задължавани да подписват декларация в подкрепа на проф. Димитрова. Подготвяла се декларация и до премиера Бойко Борисов.

Един от опонентите на Върбанов е проф. д-р Данаил Врачовски, председател на изборната комисия, избрала Димитрова. Той изтъкна, че има нарушение в самата заповед на просветния министър Тодор Танев. Според Врачовски такъв документ официално в академията не е идвал. Той коментира, че ситуацията в учебното заведение не влиза в нито една от хипотезите, в които министерството може да назначи служебен ректор.

"Мисля че това не е коректният начин едно министерство да работи със своите учебни заведения”, заяви Врачовски.

И попита дали Върбанов е ходил на срещи в партийни централи в столицата. Отговорът бе отрицателен.

Пред сградата на академията имаше събрани студенти и преподаватели, които протестираха срещу Върбанов.

През двата ректорски мандата на Адамов академията си навлече критики, че се управлява като феодално владение. Самият Величко Адамов пък се прочу с придобитата си чрез плагиатство професура, както и като научен ръководител и бизнес-партньор на известния лобист Красьо Черния.