Във вторник Административният съд в София потвърди решението на прокуратурата да не разкрива информация за работата на депутата от ДПС Делян Пеевски по време на следователската му кариера. 

Той е бил назначаван четири пъти на този пост в периода 2005 - 2013 г.

Основните доводи на Софийската градска прокуратура са два - че информацията не е обществена по смисъла на Закона за достъп до обществената информация, и че няма съгласие от третото лице - самият Пеевски.

Съдията Галин Несторов, който потвърди решението на прокуратурата, пише още, че с тази информация се цели "съставяне на "паралелна, лична атестация“, която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат – в случая Д. П.“

"Възможно е създадената погрешна представа да доведе до накърняване на личния авторитет и да повлияе на възможността на магистрата в бъдеще да изпълнява независимо и почтено правомощията, предоставени му по закон“ пише още съдията.

Тази загриженост за личния авторитет на "успелият мъж на 33" (вече 34 - бел.ред.) ни озадачи, затова решихме да се консултираме със специалисти - а именно топ-юристите на ДПС Четин Казак и Митхат Метин, както и с председателя на парламентарната Комисия по правните въпроси от ГЕРБ Данаил Кирилов. Ето какво ни отговориха те:

Господин Метин, вие сте юрист?

Митхат Метин, ДПС.

Бил съм синдик и юрисконсулт.

Ако публично излезе информация за случаите, с които сте се занимавали като синдик или юрисконсулт, ще накърни ли това личния ви авторитет?

Не! (искрено учуден)

Задавам ви този въпрос, защото това беше един от доводите на Софийската прокуратура да откаже да даде информация за случаите, по които е работил колегата ви Делян Пеевски.

Е, това е прокуратурата. Това е магистрат. Аз не съм бил магистрат.

Смятате ли, че разкриването на подобна информация би подронило авторитета на вашия колега?

О, аз не мога да коментирам прокурорско постановление. То се изпълнява. Съдебното решение и прокурорското постановление се изпълняват, не подлежат на коментар.

Четин Казак, ДПС.

Господин Казак, вие сте юрист, работил сте в правната сфера. Ако излезе публично информация за броя дела, с които сте се занимавал, щеше ли да накърни личния ви авторитет?

Не искам да... (сконфузено, забързва крачка към стаичката на ДПС в Народното събрание)

 

 

Господин Кирилов, работил сте като адвокат, нали?

Данаил Кирилов, ГЕРБ.

Да.

Ако броят дела, по които сте работили, излезе като публична информация, това ще подрони ли по някакъв начин личния ви авторитет?

Адвокатите знаем как да пазим адвокатска тайна. Тоест при всички положения голяма част от доверените факти от клиентите ще останат тайна. Чиста статистика, да ви кажа – и мен да ме питате, не мога да ви отговоря.

Причината да ви задавам този въпрос е, защото това беше един от доводите на Софийската прокуратура да откаже да разкрие по колко случая е работил колегата ви Делян Пеевски.

Е, това е различно.

Разбирам. А смятате ли, че в неговия случай има как той да загуби личния си авторитет от разкриването на тази информация?

Смятам, че при всички положения следствието може да не отговаря на този въпрос, защото фактите по разпределението на техните преписки са си служебна тайна. Вече лично адресирано няма да го коментирам.