Производителите на тютюн от Хасковска област ще излязат на протест, ако до петък не бъдат изкупени количествата от 150 тона тютюн. От бранша са  решили без да споменават часът и мястото на протеста, да блокират с камиони някоя от артериите Лесово – Русе или Капитан Андреево – Русе”, посочи Велко Велев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ). Някои от тях са готови и да запалят бали с тютюн пред Парламента.

Според него, тютюнопроизводителите не искат да дават точна дата, защото се е случвало полицията да ги посещава и да ги кара да подписват документи, да не протестират.

"При Живко Желев е ходила няколко пъти патрулна кола, преди няколко месеца, която го е карала да подпише документ, с който да потвърди, че няма да протестира”, заяви Велев.

Tютюнопроизводителите искат на първо място ясен график за подписване на новите договори за Кампания 2014 – да e ясно в кое село, кои компании ще сключат договори, приблизителна цена за килограм тютюн. Според производители минимумът трябва да е 5.50 лева, защото иначе падат под себестойност и за на загуба. По думите на Велев всички са изтеглили кредити.

"Всички са заложили имоти, къщи, земя, техники", посочи той. 

Според Велев между 250 и 500 хиляди дущи ще излязат на протест.

"Ако излязат и рокерите от Пловдив, които веднъж бяха подкрепили протестът в Лесово, може да се стигне и до по-голям брой.", заяви той.

"Водачът на протеста днес получи лек сърдечен пристъп и бе в Бърза помощ – от притеснение, защото работниците му са до краен предел, около 150 работници. Нито един от тях не може да получи средства, с които да си купи хляб”, каза още предедателят на НАТ.

По думите му - в 6-7 села, в югоизточната част на страната, близо до турската граница са изкупени 10-15% от целия ориенталски тютюн. 

Вчера Лютви Местан обеща премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна. Лидерът на ДПС подчерта, че в следващите години ЕС ще дава повече пари за малките производители, което вълнува хората в Родопите.

По време на възпоменателен митинг в с. Барутин Местан призова към активно гласуване на изборите:

"Трябва да имаме много силен глас в Европа, защото от Европа зависят много проблеми", посочи Местан, цитиран от БТА.

"Тези, които обработват от пет до десет декара земя, а това са всички родопчани, ще получават до 1250 евро годишно. Затова е просто необходимо да се регистрирате като земеделски производители", призова Местан своите гласоподаватели.