Бившият министър на вътрешните работи и зам.-председател на АБВ Румен Петков разкритикува пред бТВ действията на държавата след инцидентите между българи и роми в Гърмен. 

"Не е приемливо групи български граждани да се определят като преговарящи с държавата. Още по-малко е приемлимво в част от тези групи да присъстват лица с криминално минало и те да бъдат легитимирани като говорители на протеста на хората", каза Петков.

След масовия бой бяха арестувани петима мъже, които бяха сред основните организатори на бунта срещу ромите. Полицията съобщи, че трима от тях имат по няколко осъдителни присъди. 

Вторият проблем според Румен Петков е, че е цинично да се предлага на тези, които са нарушили закона, сега да купуват имоти без търг по 1,10 лева на квадратен метър. 

"Класикът е казал: като не знаете какво да правите, вгледайте се в принципите", припомни Петков.

Според него подобен подход катализира напрежението. "Защо държавата ще прави за теб компромиси, след като вече си нарушил закона. Нямаме ли законово отношение към всички, няма как да успокоим положението", прогнозира той. 

Румен Петков използва няколко пъти думата "лъжепатриотарство" по повод на информациите за подготвян днес протест на рокери и агитки от цялата страна срещу ромите. 

"Лъжепатриотарството е дълбоко вредно".

Петков припомни, че имало подобни случаи и в Стара Загора, и на други места, но били решени със спазване на закона, а не със "спекулативен политически подход".

"Този проблем не може да бъде решен с една или две глави на полицейски началници. Тук става дума за очевидно бездействие на местната власт и на силите на реда".

Решаването според Петков минава "през образованието, през отговорното родителство, през изолиране на тези, които не заслужават помощи". Румен Петков  повтори няколко пъти тезата си:

"Не бива да се легитимират хора с отчетливо криминални досиета като фактори, които водят преговори с българските институции".