Транспортните власти във Вашингтон не позволиха на правозащитна организация да постави по автобусите и влаковете на метрото на американската столица карикатура на пророка Мохамед, съобщи Би Би Си. Рисунката е същата, която спечели първата награда в конкурс, заради който в началото на май в Гарланд, щата Тексас, избухна кървава престрелка, съобщи Би Би Си.

На 4 май време двама въоръжени атакуваха охранител на картините на изложбата в Гарланд и по-късно бяха убити в престрелка с полицията. Това не попречи на провеждането на конкурса, като в крайна сметка наградата на публиката от $10 000 получи изображение на пророка, размахващ меч и крещящ: "Не може да ме нарисуваш!", докато в същото време художник, чиято ръка се вижда, как рисува картината с молив, казва "Затова те рисувам".

Точно тази картина, нарисувана от Бош Фостин, беше предложена да бъде разлепена по транспортните средства в столицата на САЩ. Властите са отказали, защото според тях тя може да доведе до вълна от насилие.

Основателката на AFDI Памела Гелър определи решението на властите като атака срещу свободното слово. Нейната организация, чиито критици обвиняват в ненавист към исляма, вече е поставяла оспорвани рекламни плакати в метрото и на автобуси в Чикаго, Филаделфия и Сан Франциско.