Депутатът от БСП Георги Кадиев най-вероятно ще се окаже единственият застъпник в парламента на идеята за отпадане на забраната за политическа агитация на чужд език. Преди дни Кадиев внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс, което предзвика бурни реакции срещу нвго в редиците на социалистите. Управляващите също са против това предложение.

Темата за агитацията на чужд език, различен от българския, отдавна е предмет на обществени дискусии. Дори има препоръка от Европа забраната за подобна агитация да отпадне. Въпреки това обаче управляващите от ГЕРБ продължават да бъдат категорични противници  на това.

"Въпросът е принципен. Какво ще стане ако си сменяме мнението по такива въпроси?". Това коментира пред Клуб Z заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него ДПС използва тази тема, за да "изтъргува подкрепа за нещо друго".

В Реформаторския блок не са чак толкова категорични по въпроса и е възможно ако се стигне до гласуване на предложението на Кадиев депутатите от тази парламентарна група да гласуват по съвест и да няма единно решение. Това стана ясно от думите на Корман Исмаилов. Очаква се темата да бъде обсъдена на заседанието на групата идния вторник.

Исмаилов призна, че самият той нарушава тази забрана, когато прави кампания.

"В районите, в които живеят само турци ако те попитат нещо на турски, а ти им отговориш на български те гледат с недоверие. "Ти на какъв се правиш" - такъв въпрос може да се чуе в подобна ситуация", призна Исмаилов.

И дори уточни, че в различните райони на България турския език, също както и българския, има своите диалекти.

"Ако знаеш съответния диалект имаш по-голям шанс да им спечелиш сърцата", обясни депутатът.

Самият той говорел книжовен турски, тъй като е учил в Турция, и това също правело добро впечатление.

Исмаилов допълни, че ще се опита да убеди своите колеги да подкрепят отпадането на тази забрана.

"С такива забрани само даваме възможност на ДПС да се изтъква като единствен защитник на турците у нас", аргументира се Исмаилов.

Темата за забраната на агитация на чужд език отдавна е една от опорните точки на Лютви Местан. Дори днес в специална декларация той отбеляза предложението на Кадиев и заяви, че то ще бъде подкрепено от ДПС. Местан определи зкаонопроекта като "лъч светлина в тунела на езика на омразата".

Според присъствали на неговите прояви за т.нар. майски събития основното, което Местан е говорил е именно това - че ще продължава да говори на турски език по време на кампанията, въпреки че му налагат глоби за това.

В словото си при откриването на последната сесия на парламента лидерът на ДПС заяви следното:

"Хилари Клинтън води кампания на испански език с испаноезичните избиратели. Никой не я преследва за това. Какво разбиране имаме ние за върховенство на закона. Издадени са 12 наказателни постановления на мен и мои колеги за това, че сме казали няколко думи на съкровения си майчин език на избирателите". 

И отбелязва специално 2 постановления на областния управител на Пловдив Розалин Петков, който е наложил на представители на ДПС глоба за виновно поведение в размер на 681 лв. Числото съвпада с годината на основането на българската държава.

"Този местен гаваз на властта ни казва: "Това е нашата страна, вие сте чужди елементи, ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровеността си". Ние също сме синове на майка България, тя е наша родина. Със закони са се установявали и диктатури", каза още Местан.

Местан специално изтъкна, че има предложение от Патриотичния фронт ползването на майчин език  да е престъпление от общ характер, и да се наказва с от 3 до 6 години затвор.

Както става ясно предложението на Кадиев едва ли ще мине. В БСП очевидно продължават да не се отказват от престъпленията на комунизма, включително от Възродителния процес. Управляващите също едва ли ще подкрепят отпадането на забраната, най-малкото защото Патриотичният фронт е важна съставна част от коалицията. А Местан ще продължава да го играе мъченик на демокрацията и единствен борец за права и свободи.