"Нашето говорене на турски език е граждански протест."

Така депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов обясни методичното си нарушаване на Изборния кодекс по отношение на агитацията на турски език. В интервю пред Нова телевизия той разкри, че има няколко глоби по тази причина, на обща стойност 10 000 лева. В момента ги обжалвал.

"Нима турците чрез именно позволяването на такива някакви символични елементи в говоренето, новини на турски език по новините, не заслужават ли някакво уважение, признание? Това кого дразни, освен емоционално? С какво ощетяваме бюджета и страната?" попита Хафъзов.

Според него турците в България не получавали нужното разбиране и че му се иска да им кажат:

"Да, турци сте, и ви обичаме такива, с вашата особеност, с вашия език."

Вместо това са засипани с обиди и негативизми като "мръсни турци", "Турци - вън!" Реакции обаче нямало да имало.

"Турците, мюсюлманите в тази страна са мирни, тихи, спокойни и не биха подходили с агресия, това е немислимо”, подчерта той.  

Хафъзов коментира и сблъсъците между българи и роми в Гърмен. Отрече, че ДПС е в основата на проблема. Движението не управлява там, нито е уплавлявало в Сливен, нито в Катуница.

"Казусът в Гърмен може да бъде обяснен с всичко това, което казахме дотук. Ако ние с вас наистина твърдим, че сме носители на една по-висока култура, къде сме били досега, че не сме успели по някакъв начин да интегрираме ромите в едно общо цяло? Защо не сме намерили механизъм десетилетия, столетия по някакъв начин да интегрираме тази общност?" запита той, без да предложи отговор на въпросите си.