Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Той изглежда перфектният кандидат за всичко. И е, поне според безбройните „доброжелатели”, пишещи на църковни теми. Името Наум винаги излизаше на първия ред като едно наум и при 4-те последни избора на български владици. Никой не знае какъв е часовникът му, каква кола го вози, няма го на снимки със Сашка Васева...

В мафията и църквата най-много се цени едно и също качество, макар и по съвсем различни причини - да те няма, да си незабележим. Което и в двете организации съвсем не означава, че си невзрачен -"ниска топка". Като ти кажат името, всички да питат: „Кой?!” Или поне не всички, а „външните”, незапознатите, неоглашените... Всички отци на православието проповядват, че трябва да си като трева – нисък, незабележим. Нещо, с което не можеше да се похвали нито покойният дядо Кирил, нито хиперактивният Николай. За неуспелия за Варненска и Великопреславска епархия „дедо Борко” няма и да споменаваме. За новия Русенски владика дори няма статия в българската Уикипедия. Например за родения през 1978 г. Антоний има.

Митрополит Наум е духовно чадо на покойния Кирил Варненски, когото изведнъж всички страшно заобичаха, макар и с леко закъснение. Чак след като си отиде от този грешен свят.

В суетата на многобройните и многостранни грижи и задължения  никога не забравяй коя е главната мисия на всеки духовник – да привежда хората към Бога и ги приобщава към Неговото Тяло – Църквата Христова. Външната деятелност нека никога да не измества молитвата и богослуженията.

Това каза патриарх Неофит в неделния си поздрав към новия си събрат. И може би неслучайно. След като именно главният секретар на синода влиза „в неговите обувки” в най-дълго държаната без титуляр епархия. От която бе издигнат и самият глава на църквата ни. И към която – каквото и да говорят, не може да изпитва равнодушие и да му е все тая кой ще я оглави. Дядо Неофит  държа Русенска епархия 13 месеца без настоятел, водейки се, че може да се грижи и за нея.

Ето и една интересна подробност – на 17 ноември 2013 г. гръмна скандал в църквата, след като на първичните избори за Варненски и Великопреславски митрополит двойката от епископи Борис и Игнатий спечели със съответно 17 и 16 гласа от 30 възможни. Свещеници и църковен народ единодушно скочиха срещу купения – според тях, вот и изтъкнаха като аргумент единодушието на тези 17 (16) гласували. Натам знаем какво се случи – спестихме си още едно петно върху църквата.

На същия тип базови избори за Русенски владика миналата неделя епископите Наум и Тихон  събраха съответно 22 и 15 гласа от общо 24 избиратели! Което си е доста по-„ан блок” гласуване от Варна. Обаче никой не се оплака. Приемаме, че хората в църквата си имат едно наум кой е „стока” и кой не. Между другото, скандалният дядо Борис е бил съученик на митрополит Кирил и съвсем като Наум - бивш главен секретар на Св. Синод и някогашен председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски”.

Не че и на епископ Наум му се размина покрай варненските страсти. Когато описва кандидатите, един местен сайт го характеризира с неособено ласкавите думи „свръхстеснителност и притеснителност”. И въпреки това той беше сред най-желаните избори на миряните и духовенството, заедно, разбира се, с Йоан. Попадал е под пушечен обстрел, най-вече по пикантната гей тема, която неминуемо вдига рейтингите и тиражите. Но винаги от вестници и сайтове, които църковният народ не е да не чете, а просто не подозира, че съществуват. И по-добре.

В разгара на най-голямото напрежение във Варна събра смелост да даде обстойно интервю, в което не окепази никого и не засегна никого, включително и църквата. На 5 октомври 2013 г. именно Наум отиде до Варна, за да отслужи заупокойна литургия за 3 месеца на митрополит Кирил (настоятел на "района" тогава беше Амвросий). Още по-рано – на 6 ноември 2012 г., той съобщи пред Правителствена болница новината за кончината на патриарх Максим. Как да опишеш митрополит Наум ли? Човекът, който ще свърши работата...

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.