"ЕС трябва да допълни основополагащите си договори, за да удовлетвори желанието на Великобритания за промяна", заяви външният министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Той направи изказването си в деня, в който новият стар премиер Дейвид Камерън започна двудневната си европейска обиколка. Камерън ще се опита да убеди лидерите на останалите страни от ЕС да подкрепят стремежа му към реформа на Съюза. Той обеща това, преди да обяви провеждането на референдум за или против членството на страната в организацията.

"Ако партньорите ни не се съгласят с нас, не работят с нас за извършването на пакета от реформи, ще имаме нужда от промяна на договора", каза Хамънд пред Би Би Си.

Камерън иска Великобритания да си върне от ЕС част от правомощията. Според него тяхното отнемане е опасно приближаване към по-голяма политическа интеграция.

Обиколката на британския премиер започна със среща с холандския му колега Марк Рюте в Хага. По-късно днес Камерън ще вечеря с френския президент Франсоа Оланд в Париж. Утре той отива първо във Варшава при полската премиерка Ева Копач, а след това - в Берлин при германската канцлерка Ангела Меркел.

Преди разговорите френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че Париж ще изслуша Камерън, защото иска Лондон да остане в ЕС. Франция е готова да обсъди някои реформи, ако те са изгодни на всички.

Фабиюс обаче предупреди, че стратегията на Камерън е много рискована и заяви, че френското правителство няма да подкрепи нищо, дори малко доближаващо се до "демонтиране" на ЕС.

"Великобритания ще загуби повече. Когато казвам на инвеститорите, че Франция ще остане в Европа, но Великобритания не е сигурна в оставането си, те се вслушват", каза Фабиюс пред радио "Франс ентер".

Правителството на Камерън внесе вчера в парламента закон, който гарантира, че референдумът за ЕС ще се състои до края на 2017 г. То съобщи, че гласоподавателите ще трябва да отговорят с "да" за оставане и с "не" за излизане.

Някои страни от ЕС дадоха да се разбере, че нямат желание да преправят договорите на Съюза, за да угодят на Великобритания. Тя иска да ги промени, за да може да ограничи и забави достъпа на мигранти от ЕС до своята система за социално подпомагане.

Лондон обаче отдавна настоява, че договорите трябва да бъдат основно пренаписани като част от неизбежната стъпка за по-нататъшната интеграция в еврозоната.

Като потенциален отпор срещу Камерън френско-германски документ, видян от Ройтерс, показва, че двете страни са изработили планове за засилване на сътрудничество между 19-те страни, използващи еврото, без да бъдат променяни съществуващите договори.

Филип Хамънд заяви, че окаква някои страни от ЕС в началото да заемат твърда линия в преговорите. Но той каза, че правителството на Камерън е уверено в постигането на изгодна сделка.

"По-важно е да направиш нещо правилно, отколкото бързо. Ние няма да преговаряме за съществена реформа само за да бъде направена тя бързо", каза той.