Министърът на финансите в правителството на ОДС (1997-2001) Муравей Радев прогнозира пред бТВ, че съдът ще отмени всички преподписвания, които са превърнали преференциалните влогове в обикновени. Това е било направено, за да могат вложителите да получат до 196 хиляди лева от Фонда за гарантиране на влоговете. Такъв е случаят и на бившия премиер Иван Костов, в чието правителство Радев бе министър. 

"Кои са се облагодетелствали? В никакъв случай това не са хората, които са си вкарали парите там. Тези хора са жертвите. Те са преподписали, но аз предполагам, че съдът ще ги върне и те ще загубят всичко. Печелят тези, които са взимали необезпечени кредити около Цветан Василев", коментира бившият финансист №1.

Според Муравей Радев облагодетелствалите се са "на някой шофьорът, на друг секретарката, но не и Цветан Василев, който всъщност стои зад всичко това".

"Това са първата редичка, а трябва да видим кой е в третата редичка. Онова дружество в Люксембург - „33“. Говори ли ви нещо онзи разбойник Луврие?", попита Радев. 

Той посочи виновните за скандала - прокуратурата, ДАНС, министерствата и "най-вече правителството на Пламен Орешарски, което пръста си не мръдна да спаси банката. Не пожела или не му позволиха".

Муравей Радев описа правилния, според него, подход, който е трябвало да избере Орешарски:

"Той прекрасно е знаел какво ще се случи, ако държавата не се намеси и не вземе поне половината акции, да полуодържави банката и да приключим за 7-8 месеца, щеше да плати едни 4-500 милиона и да приключим."

Мозъкът на цялата история е Цветан Василев, каза още Муравей Радев. "Но той без помощта на видни политици не можеше да направи нищо".

"Порочно е ходенето в една банка на публични фигури, които са в управлението и в политическите върхове, от които зависи много от развитието на тази банка. Тогава има конфликт на интереси", коментира още Радев списъците с посетители в КТБ.

Бившият финансов министър оцени високо кандидатурата на Димитър Радев за нов управител на БНБ.