Националниятсъвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес размера на минималната работна заплата за страната за 2015 г., а част от работодателските организации са склонни на отстъпки за повишаването й.

Обсъждането се налага, след като по жалба на работодателските организации съдът отмени постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г., с което тя беше увеличена на 360 лв. от 1 януари 2015 г. и на 380 лв. от 1 юли. Съдът се мотивира, че проектът на постановлението не е бил предварително обсъден от Тристранката, както законът изисква.

В мотивите към новия проект се посочва, че с увеличението на минималното възнаграждение на два пъти с по 20 лв. през тази година разходите на работодателите ще нараснат с 0,1%.

Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата ще гласуват против вдигането на минималната работна заплата, но ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал е склонно да подкрепи предложение за еднократно вдигане с 20 лева, предаде Дарик.

На днешното заседание правителството ще предложи стария проект на постановление. Синдикатите ще го подкрепят, а работодателските организации се очаква да не са единни в позициите си.

Въпреки че Асоциацията на индустриалния капитал е сред вносителите на жалбата до ВАС, оттам са склонни да направят компромис и да подкрепят вдигане на минималното възнаграждение, но само с 20 лева, от януари.