Замечтаната статуя на Алеко Константинов, открита „официално“ във Фейсбук от Спартак Дерменджиев, ще си остане само виртуална, пише „Площад Славейков“. Оказа се, че скулпторът не е представил идеята си за участие в конкурса на Столична община.

От Кметството обясниха, че колкото и да е ценно едно произведение – то няма как да достигне до публиката, ако не бъде предложено там, където има възможност да бъде реализирано. Освен това отрекоха, че е имало задължително изискване – както твърди Дерменджиев – в скулптурната композиция да присъства и героят на Щастливеца Бай Ганьо.

Конкурсът за паметник на Алеко, който да бъде поставен на столичния бул. „Витоша“, ще бъде проведен до броени дни. Кандидатите са четирима – Георги Чапкънов, Неделчо Костадинов, Борис Борисов и Гълъбин Христов. Първите двама от тях участваха в предишния конкурс за Алеко и Бай Ганьо, но състезанието бе анулирано и бе обявено ново. Сега изискването да присъства и героят на писателя е отпаднало, затова всички варианти на Алеко са без г-н Балкански.

В проекта на Неделчо Костадинов Щастливеца е седнал на кафе. Борис Борисов предлага Алеко прав, облегнат на улична лампа, на която са поставени табели, в краката му има и с куфар до него. Вариантът на Чапкънов представя писателя седнал край масичка, с цигара в ръка и зареян поглед. Гълъбин Христов е изобразил Алеко прав, с ръка в джоба.

Скулптор Неделчо Костадинов, арх. Иван Делчев.

 

Скулптор Борис Борисов, арх. Пламен Цанев

 

Скулптор Георги Чапкънов, арх. Станислав Константинов
Скулптор Гълъбин Христов, художник Тодор Овчаров, арх. Здравко Русев, арх. Светослав Ризов