Малайзийската полиция откри 139 преполагаеми гробове на бежанци в 28 лагера за трафик, съобщи БиБиСи.

Шефът на националната полиция Халид Абу Бакар съобщава, че някои от гробовете, намерени след 11 май, може да са използвани за много повече от преполагаемия брой хора.

На проведената пресконференция той отбелязва, че най-големият лагер може да побере над 300 души. Гробовете са открити близо до границата с Тайланд, където през последните седмици са ударени многобройни маршрути и лагери за трафик на хора, блокирайки по този начин и множеството бежанци.  

Извършената операция принуждава трафикантите да сменят маршрута на бежанците по море, но хиляди биват изоставени и блокирани там, като никоя от съседните държави не ги приема на територията си. 

През последните години, трафикантите използват джунглите в южен Тайланд и северна Малайзия като маршрути за контрабанда на хора към полуострова. Малайзийските маршрути са зони със засилен военен и полицейски контрол, което поставя въпроса защо властите не са предприели по-ранни действия, които са могли да предотвратят настоящата човешка трагедия в района.  

Ситуацията в Тайланд не е по-добра за бежанците. Джефри Лабовиц, шеф на мисията там за Международната организация за миграция, разказва, че много от вече спасилите се са недохранени и дори развиват бери-бери, болест, предизвикана от недостатък на витамин Б1.

"Tе вече не са стока на трафикантите, а пример за другите - че трябва да платят," обяснява Лабовиц.

Кои са бежанците?

Две са големите групи - бангладежците, жители на една от най-бедните, най-малки по площ, и най-големи като популация държави в света, и Рохинджа, мюсюлманското малцинство в Мианмар, което е преследвано и тормозено от местната власт.

Местните сили обаче ще продължат обсъждането на проблема - малайзийският външен министър Анифа Аман организира разговори със своите индонезийски и тайландски колеги миналата седмица. Местните журналисти обаче изказват съмнение политиката на голямата тройка в региона да се промени значително.

В момента десетки лодки, препълнени с бежанци, плават безцелно в Индийския океан. Със сигурност се знае за малък, препълнен кораб, с жени и деца на борда, който е изоставен от тайландски трафиканти на хора с развален двигател преди седмица. Съдбата на тези хора тепърва ще се решава - ако океанът не вземе това в свои ръце.