Прокуратурата работи избирателно и разпъва чадъри.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев в коментар за готвената от правителството съдебна реформа, която обаче забуксува в парламента при събирането на подписите за измененията в конституцията. Кънев открои къде с коалиционния партньор ГЕРБ имат разминавания по реформата - основно по отношение на прокуратурата. 

"Между ГЕРБ и РБ има много сериозно разминаване. За нас първата стъпка е промяната в конституцията, а втората реформата в прокуратурата", посочи реформаторът. 

"Няма последна инстанция - държавната наказателна репресия - прокуратурата. Държавата възниква исторически, когато започне да наказва престъпниците. В България прокуратурата работи избирателно и разпъва чадъри", допълни той.

Относно изказването на премиера Бойко Борисов, че корупционните дела в Румъния са само проформа и са по-скоро политическа репресия, Кънев посочи:

"Г-н Борисов се притеснява, че това в Румъния има характер на политическо гонение. Аз не съм съгласен с това, смятам, че румънската антикорупционна прокуратура работи добре. Но там има пълна безконтролност на антикорупционния прокурор, както и у нас няма контрол над главния прокурор. Има я и прекалената медийна показност".

Според лидера на ДСБ обаче важното било, че в Румъния явно се събират достатъчно доказателства и те минават в съда до постигане на осъдителни присъди.

"Първата ни задача е да сложим основите на къщата - реформата във ВСС и после да оправяме покрива - прокуратурата", каза в заключение реформаторът.