След като джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) завзеха древния град Палмира в Сирия, трябва да си припомним, че много исторически забележителности в Близкия изток са или сериозно повредени, или разрушени заради конфликтите, пише в. "Дейли телеграф".

Археолозите и любителите на историята тръпнат нервно в очакване на новини от Палмира. Това е обаче само едно от многото застрашени места. Ето кои са заплашените обекти на световното културно наследство, намиращи се в центъра на бойните действия.

Палмира

ИД превзе града на 20 май след кратка, но ожесточена битка с правителствените сили на Башар Асад. Градът вече понесе сериозни щети, след като на по-ранен етап от конфликта бе обстрелван от войската на режима. Отправени бяха също така обвинения, че правителствени войници плячкосали някои ценности.

Ниневия

На това място ИД за първи път демонстрира желанието си да се бори срещу идолопоклонничеството. През февруари джихадистите разпространиха видео как разбиват с чукове един от гигантските крилати бикове, пазещи входа към древната асирийска столица, намираща се близо до втория по големина иракски град Мосул. Те изпотрошиха и експонатите в музея в Мосул. За щастие, повечето от тях бяха копия, тъй като оригиналите бяха предвидливо отнесени по-рано в Багдад.

Нимруд

Този иракски град също е бил столица на древна Асирия. Ислямистите взривиха с мощни експлозиви стените му, а останалото сринаха с булдозери.

Хатра

Това е третата голяма забележителност, който бойците от ИД унищожиха в Северен Ирак тази година. При това руините на столицата на съществувалата през дохристиянския период Селевкидска империя бяха сравнително добре запазени. Те дори присъстват в "Екзорсистът" - снимания през 1973 г. филм, обявен за най-страшен за всички времена.

Голямата Омаядска джамия в Алепо

Построена през 715 г. - в най-ранната епоха на мюсюлманската експанзия в днешния Близък изток, тази джамия дълги месеци бе на самата фронтова линия между силите на Башар Асад и на бунтовниците. Построеното през XI век минаре падна, ударено при обстрел от правителствената армия през април 2013 г.

Големият сук в Алепо

Близо до Голямата Омаядска джамия е знаменитият сук в Алепо - най-старият и най-големият покрит пазар в целия сват. Той е едно от любимите места на туристите и е привличал много търговци по Пътя на коприната. Сукът бе силно повреден, след като бе подпален по време на едно от сраженията през септември 2012 г. Голяма част от него вече е превърната в развалини от непрекъснатите обстрели.

Замъкът "Крак де Шевалие"

Това е най-знаменитата крепост, построена от кръстоносците в Близкия изток по време на походите им. Замъкът бе улучен при въздушни обстрели от страна на правителствените сили през 2013 г. Преди това там бяха проникнали бунтовници.

Вавилон

Джихадистите от ИД бяха съвсем близо до центъра на древното вавилонско царство, след като завладяха територии в Западен Ирак миналата година. Те обаче не успяха да стигнат до руините, намиращи се на 80 километра южно от Багдад. Развалините бяха повредени преди години от американските сили, които имаха там своя база.

Кирена

Гражданската война в Либия и последвалият я хаос доведоха до плячкосване на древния град Кирена, известен още като "африканската Атина". Сега това забележително място е заплашено от местния клон на ИД, пръкнал се на територията на бившата джамахирия и набиращ все повече сила. По време на конфликта през 2011 г. много от съкровищата на Кирена, съхранявани в банков трезор в град Бенгази, бяха откраднати.

Църквата "Свети Симеон Стълпник"

Красивата древна църква, смятана за най-старата от византийската епоха, е построена на мястото на каменната кула, в който свети Симеон живял 40 години, за да докаже своя аскетизъм и преданост към Бога. Днес това свято за християните място е завзето от ИД, чиито бойци се сражават срещу Башар Асад. Засега няма данни за разрушения, но църквата се появи в няколко видеозаписа на тренировки на джихадистите. Това я превръща в потенциална цел.