Разговорите между управляващи и опозиция в Бившата югославска република Македония (БЮРМ) с посредничеството на Европейския съюз са отбелязали твърде скромен напредък, каза днес пред "Клуб Z" запознат с тях.

"Няма никакъв напредък. Напредъкът е, че си говорят и може би не се бият", съобщи източникът, след като онзи ден в Европейския парламент в Страсбург зад закрити врати десет часа преговаряха министър-председателят Никола Груевски и лидерът на социалистическата опозиция Зоран Заев.

Вчера Груевски е говорил на закрито заседание на политическата група на Европейската народна партия. Партията на премиера ВМРО-ДПМНЕ.

Той се е оплакал, че Заев е много неотстъпчив и за това го окуражавала подкрепата на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, каза източникът.

Груевски се похвалил, че  правителството му имало икономически успехи, но не  отговорил чия чуждестранна тайна служба е помогнала на опозицията да извади компрометиращите записи на незаконни подслушвания. Въздържал  се да коментира и изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че България и Албания искат да си поделят БЮРМ.

Снощи в почти празна зала и с основно участие на евродепутати от балканските страни Европарламентът дебатира положението в Македония.

"Заявявам категоричната си подкрепа за териториалната цялост, независимост и суверенитет на братската ни държава, каза българският евродепутат Ангел Джамбазки. - Правителството в Скопие дължи страшно много отговори. Отговори на обвиненията в корупция, отговори на записите, които изтичат в публичното пространство и показват един недемократичен начин на управление... Подкрепям напълно интеграцията на държавата в ЕС и в НАТО, но това става само с договор за добросъседство, това става само пред категоричното отричане на речта на омразата, на кражбата на общата история, на злоупотребяването с нея, на признаването на всички права и законни интереси на най-малко 90-те хиляди македонски граждани с българско национално съзнание".

"Правата на българското малцинство в Македония не се спазват за разлика от правата на други малцинства, каза Николай Бареков, който е съпартиец с Джамбазки в групата на Европейскита консерватори и реформисти. - Животът и имуществото на 100 000 български граждани и европейски граждани са застрашени в кандидатка за членство в ЕС. Как Македония да влезе в ЕС, като държавата не спазва правата на европейските граждани".

Българската дипломация избягва израза "българско малцинство" в Македония, тъй като той косвено потвърждава тезата на македонистите за "македонско" мнозинство и оттук за "македонска нация", която според нашата страна е измислица. За разлика от Бареков евродепутатката от ДПС (Алианс на либералите и демократите в Европа) Филиз Хюсменова говори за "българска общност" в БЮРМ.

"За съжаление  през последните девет години премиерът Груевски отдалечи страната от нейния европейски път, който ние винаги сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме, каза евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Андрей Ковачев. - Отношенията със съседите на страната се влошиха в резултат на нежеланието да се поеме протегнатата ръка и да се загърбят порочните практики от тоталитарното комунистическо югославски минало като манипулиране на исторически факти за сметка на агресивно налагане на новосформирана македонска идентичност".

"Остават и въпросителните пред геополитическия избор на страната. Македония не поддържа санкциите срещу руската федерация... Неясно остава отношението на Македония към кризата в Украйна, добави той. - Македония заслужава прозрачно и отговорно управление, което да гарантира интегрирането на страната в ЕС и е недопустимо да стават заложници на политическото оцеляване на един или друт партиен лидер, който се опитва да се олицетвори със страната".

Очаквайте подробности.