Половината от земеделската земя на Тополовград е продадена на търг на частна фирма. Това показа поредно разследване на бТВ, свързано с дейността на различни кметове и общини в България.

Според разследването близо 18 хил. декара са продадени за 2,5 млн. лв. на частна фирма от София. Това прави по 175 лв. на декар при пазарна цена около 400 лв. Според местните земеделци те не са имали възможност да участват в търга, а сделката е неизгодна и със силно занижени цени. Досега те са обработвали земята срещу символичен наем от около 10 лева на декар, а сега новата фирма собственик им искала 3-4 пъти по-високи цени.

Компанията, която е купила земята, се казва "Акрес”. Според Търговския регистър тя е ООД с едноличен собственик на капитала Милена Лукова. Капиталът е 1000 лв. Основана е в годината, когато се взема решението за продажба на земята. Представител на фирмата не е открит за коментар.

"Общинската земя, която обработваме, разбрахме, че са я продали на фирма "Акрес" със седалище в София. Без да ни предупредят и на много ниска цена. Ако я бяха предложили на нас, цената може би щеше да е двойно по-голяма отколкото е взела общината”. Това заяви местният земеделец Янко Янков.

Община Тополовгард е поставила условие да се купят заедно 1906 парцела или почти 18 000 декара в землищата на почти 20 села.  Явила се само спечелилата фирма.

"Местните фирми не могат да си позволят, просто не разполагат с тези суми, за да могат да си позволят да я купят тази земя”, коментира общинският съветник Елко Карачолов.

"Защо не бяхме предупредени? Като имаме договори, не бяхме ли ние първите хора, които трябва да научим, да играем за земята, която обработваме”, контрира обаче общинският съветник и земеделец Петко Костов. 

Кметът на Тополовград Божин Божинов коментира, че е продал земята с добри намерения. С парите искал да построи предприятия. "Защото трябва да се създадат трайни работни места. Самата община ще построи на първо време две предприятия. Едното мандра, другото да бъде консервна фабрика”, обясни Божин Божинов. Според общински съветници обаче законът за публичните финанси забранява подобна инвестиция.

Според кмета Божинов не е вярно, че земеделските производители не са били предупредени за продажбата. Тя била разяснявана в продължение на година в местната преса, както и на страницата на общината.

На последните местни избори Божинов е избран с подкрепата на коалиция, в която влизат ДСБ, Политическо движение "Социалдемократи", ОДС, ВМРО-НИЕ.