СИМОНА РУСЕВА

25 000 иракчани са напуснали град Рамади, превзет вчера от джихадистите на престъпната групировка Ислямска държава, бият тревога от ООН.

Така цифрата далеч надхвърли първоначалните съобщения за 7000 бежанци.
Прокудените от ислямистите са взели само най-необходимото със себе си и се насочват към Багдад, който е на 110 км от превзетия от ислямистите Рамади.

“Сега нищо не е по-важно от това, да окажем  помощ на бежанците. Те са в крайно тежко положение. Ние сме длъжни да направим всичко по човешките сили, за да им помогнем. Хиляди са принудени да нощуват под открито небе. Нужна ни е финансова помощ. Ние не бива да оставим тези хора на клетата им съдба”, заяви координаторката на Службата за бежанците на ООН за района Лайза Гранд. Тя уточни, че в момента най-необходимото е да се достави питейна вода и лекарства.

Рамади се намира на около 110 км западно от Багдад. Ислямистите го завзеха вчера след ожесточени сражения. По официални данни жертвите сред цивилното население са над 600 души, сред които много жени и деца.
Терористите от Ислямска държава публикуваха в интернет обилен снимков материал. Много от фотосите са зловещи – трупове на убити племенни вождове, дръзнали да окажат съпротива на нашествениците. Според експерти те не са загинали в сражения, а са били хладнокръвно избити. На други снимки терористите показват плячката си – танкове, военни джипове, бронетранспортьори и оръдия.

 

В разпространено от Ислямска държава видео се вижда как неин боец слага знамето на джихадистката групировка в завзетия Рамади.

При настъплението на джихадистите стотици войници от редовната иракска войска напуснаха в паническо бягство Рамади. Това доведе до бързото завземане на града от ИД.

Сега местните власти обявиха, че разчитат на шиити доброволци да изтласкат ислямистите от Рамади. Това едва ли ще стане. Провинция Анбар, където се намира Рамади, е предимно сунитска. Суните са в отколешна вражда с шиитите. Сунитските вождове категорично отхвърлят възможността шиитски формирования да се бият на тяхна територия – в провинция Анбар. Опасенията са, че шиитите поддържат тесни връзки с Иран. Така Техеран щял да има голямо влияние в Ирак.