Кметът на община Белово Костадин Варев продал хиляди декари общинска земя на частна фирма за 8 стотинки на декар, показва разследване на бТВ. Според медията общината е станала на практика частна собственост.

"Всичките тези данни не са верни. Не сме продали цялата земя", каза кметът в студиото на телевизията.

Според него общината е направила над 30 търга.

"Продадените към настоящия момент земеделски земи са 31 100 от общо над 36 000 декара", обясни кметът.

Според него 77% от продадените земи са от 9 категория - най-ниското качество земи. Затова данъчната им оценка била от няколко стотинки до няколко лева за декар.

По време на сутрешния разговор с Варев пред общината в Белово се бяха събрали хора от града. Овчари от общината се оплакаха, че след продажбата на земеделските земи сега няма къде да пасат овцете си. 

Кметът обаче обясни, че общо 71 животновъди от града са натрупали 250 000 лева към общината за ползването на пасищата. Именно затова те не са били допуснати за участие в търговете за земята.

На площада в Белово имаше и поддръжници на градоначалника. Според тях обвиненията срещу Варев са акция за оклеветяване от страна на ГЕРБ.

Варев е избран през 2011 г. като кандидат на движение "Гергьовден". Той получава над два пъти повече гласове от тези за кандидата на управляващата тогава и сега партия.

През последните седмица дрон на бТВ започна серия от прелитания над впечатляващи имоти на кметове в страната. Първо бе заснето имение на пажарджишкия кмет Тодор Попов, а след това и на хасковския Георги Иванов, който обяви, че медията отстрелва градоначалници по списък.