Стотици граждани на Македония прекараха нощта пред сградата на правителството в Скопие. Вчера там се проведе многохиляден протест срещу премиера Никола Груевски. Той бе организиран от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Неговият лидер Зоран Заев разпространи записи от подслушани разговори на Груевски и обкръжението му, които разкриват нелицеприятни истини за управлението на Македония.

Палатковият лагер бе построен часове след приключването на протеста.

"Тази нощ оставам тук до към 6.00 часа. След това отивам в Струмица, където трябва да изпълня законовите си задължения пред съда. След това се връщам обратно тук, освен ако Груевски не ни изненада и не подаде оставка междувременно", каза късно снощи лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Днес Скопие очаква две важни събития – втората лидерска среща за намиране на изход от политическата криза и митингът в подкрепа на правителството.

Срещата е с посредничеството на американския посланик Джес Бейли и този на Европейския съюз в Скопие Аиво Орав. На нея участват премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците.

Първата среща в четвъртък се провали.

Не преговарям с терористи“, каза Зоран Заев след нея.

„Народът решавакой да бъде на власт и кой в опозиция", каза Груевски.

Обстановката в Скопие остава напрегната. Сега въпросът е дали контрапротестът в подкрепа на правителството няма да влезе в стълкновения с палатковия лагер от протестиращи срещу Никола Груевски.