Честит рожден ден, „Макдоналдс“! Най-голямата верига от ресторанти за бързо хранене стана на 75 години. Сега всеки е свикнал с "Биг Мак", чизбъргър, пържени картофки и кола, но питате ли се какво е предлагал първият ресторант, който е носел това име?

BusinessInsider.com показва какво е имало в менюто на гостилницата на братята Ричард и Морис Макдоналдс в Сан Бернардино, Калифорния, която първоначално се е наричала "Барбекю ресторант Макдоналдс".

Малцова напитка с мляко, сладоледeни десерти и напитки, разбира се, кока-кола, сандвичи, топено сирене с пържени картофки, но и стек, както и бекон с печен на фурна боб. Хамбургерът с картофки е струвал 20 цента.

Месото е било правено на барбекю – нещо, което вече отсъства в техниката на приготвяне. Ресторантът на Ричард и Морис се радвал на огромен успех – през уикенда там се натрупвала опашка от над 120 автомобили. Приходите им стигнали $200 000 годишно – сериозна за времето си сума.

Но рецептата за бизнес на братята бързо била копирана от конкурентите и през следващите години се появили много подобни заведения. През 1948 г. фамилията затворила ресторанта за ремонт и след 3 месеца отворили само като „Макдоналдс“ и започнали да продават евтини сандвичи, направени бързо. В началото на 50-те години на миналия век веригата започнала да се разраства, като през 1955 г. Рей Крок, бъдещият собственик на компанията, отворил първия си франчайз на „Макдоналдс“. Тогава цената на обикновения хамбургер е била 15 цента.

Съвременното лого на "Макдоналдс" с двете златни арки, се появява на бял свят през 1968 г. А сандвичът "Биг Мак" – през 1967 г.