Не Достоевски, Толстой или Чайковски пратиха войски в Крим. Трябва да правим разлика между Русия и Кремъл. Това заяви по своя миролюбив, но този път необичайно категоричен начин президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Панорама” по БНТ. "Крим беше анексиран – това е истината. Става дума за нарушаване на международното право. Референдумът също беше незаконен", подчерта той, рискувайки да си навлече омразата не само на руската върхушка, но и на по-голяма част от българската. Не че българската го долюбва особено, а след баталиите покрай новата ЦИК - да не говорим. 

Анексиране означава насилствено присъединяване от една държава на части от територията на друга независима държава чрез нарушаване на международното право. И това се случи пред очите на целия свят. Ние всички видяхме как Русия изпрати войски. Под зоркия поглед на руските войници бе организиран незаконен локален референдум, на база на който Русия анексира части от територията на независима Украйна, обясни президентът. И беше прав.

Притеснен съм, че някои български депутати, които обявиха, че България никога няма да се кара с ЕС и никога няма да се кара в Русия, като че ли още не са разбрали, че ние си имаме семейство и от 7 години сме член на Европейския съюз, добави още той. За притеснение си е, г-н президент, веднага бихме казали ние. Има и други притеснителни неща, като например...

Плевнелиев сякаш ни чу и моментално коментира поредната кавга в парламента: "Много е важно да си даваме сметка, че ЦИК не може да бъде третирана и разделяна само заради въображението на един или друг законотворец. ЦИК не е двукамарна, тя е една. В нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно", каза той. Не знаем дали лидерите на тройната коалиция са го слушали в момента, но специално за тях той добави: "Спазих духа на закона. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече използвайки с джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Позицията ми е в подкрепа на изборните традиции в България, на институциите и на законите. Аз си свърших работата. Очаквам и Народното събрание да си свърши работата”, каза още г-н Плевнелиев, но в гласа му нямаше много надежда.

"Категорично няма да преработя указа си! Назначих 15 членове в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих Конституцията!", обясни за недочулите и недоразбралите президентът на републиката. 

И понеже Росен Плевнелиев навлезе в полето на метафорите и културните препратки с намека си, че не руснаците (били те писатели, художници или шлосери) пратиха войските да анексират част от чужда държава, а руските властимеющи, държим да припомним, че и други видни личности са ползвали подобни похвати. Имаме предвид метафорите, а не войските. Ето откъс от статията на Огнян Минчев, публикувана във в. "Дневник" на 4 март 2010 г.:

"... емисарите на имперското самодържавие и българските им слуги вече 130 години тъпчат с кални ботуши съкровената духовна близост, подпечатана с пролятата кръв на руси и българи за Освобождението. Заличаването на границата между сакралното и профанното се превърна в основен инструмент на имперска агресия върху България. Скъпи ли са на сърцето ви Чехов и Толстой, прекланяте ли се пред гения на Чайковски и Прокофиев, обичате ли света на Ахматова и Есенин? Тогава приемете ръководната роля на Москва, забравете за възможността да имате своя собствена, различна политическа, стопанска, културна и цивилизационна идентичност."

И вие сте прав, г-н Минчев. Не бива. Така мислим ние, за Сергей Станишев не гарантираме. Даже напротив - гарантираме обратното.