Въпреки първоначалните прогнози, че заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев ще бъде свален от поста си на следващия партиен пленум към момента по-скоро се очертава той да запази своята позиция до местните избори. Това казаха пред Клуб Z източници от "Позитано" 20.

На последния пленум на социалистите избухна огромен скандал между различните лобита в партията. Бившият зам-министър на енергетиката Явор Куюмджиев поиска оставката на бившия министър на икономиката и настоящ зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев.  Към искането за оставка се присъедини и бившият енергиен министър Румен Овчаров, според когото Стойнев е работел по проекта "Южен поток" изцяло в интерес на Делян Пеевски и бил проводник на неговите интереси в БСП. Сред изказванията се чуха и обвинения към Стойнев че е преговарял с американската компания "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", без да има мандат за това.

Стойнев бе фаворитът на Сергей Станишев за лидер на БСП миналото лято, но  в крайна сметка загуби, макар и с много малка разлика от Михаил Миков. Именно затова мнозина видяха в атаката срещу него поредното действие, което има за цел да освободи партията от верните хора на лидера на ПЕС.

Според близки до ръководството на БСП лидерът Миков също споделял аргументите срещу Стойнев. Той обаче щял да го запази до местния вот наесен, за да няма разцепление в партията.

Натискът от страна на соцактива за свалянето на Стойнев от ръководен пост бил голям още след избирането на Миков. Настроенията срещу Стойнев били по-силни от тези срещу Димитър Дъбов и Евгений Узунов, които в крайна сметка Миков освободи. Стойнев обаче бе запазен като зам.-шеф именно с идеята да се поддържа партийното единство.