Жените са добро оръжие в дипломацията, когато не достига мъжката сила. Доказателство за това е посещението на първата дама на САЩ в Китай. Мишел Обама е в Пекин заедно с майка си Мариан Робинсън и с двете си деца Саша и Малиа.

Щатските грации, както ги нарекоха на шега журналистите, ще се опитат да възстановят позавехналите отношения между Поднебесната република и Белия дом. През последните години съмненията са повече от оптимизма в сътрудничеството между двете страни. А особено днес, след анексирането на Крим от Русия, Пекин става още по ключов играч в световната политика, която е на ръба на студената война. Не случайно и Путин ухажва колегата си Си. Докато остро нападаше Запада за позицията по кризата в Крим, той похвали Пекин, че много обективно оценявал и реагирал на ситуацията.  

"Разведряването" започна в Забранения град с уроци по писане на йероглифи. Оказа се, че калиграфията се отдава трудно на Мишел, но пък тя била упорита. Вторият урок бе по пинг-понг. И той се не бе лесен за щатската първа дама, но тя далеч по-охотно се справи с тази задача. Дори получи похвали от домакинята си Пънг Лиуан. После дойде визитата из Забранения град с поуките от вековната китайска история.

Женската част от семейството на Обама бе приета и от президента Си Цзинпин. Но не бе съобщено какво точно са си разговаряли височайшите особи.

Във всеки случай болезнената за Пекин тема за спазването на човешките права не е била повдигната. Все пак, за да направи намек, че Вашингтон следи развитието на този неприятен въпрос, Мишел е решила да вечеря в тибетски ресторант. Така била обещала на водача Далай Лама, когато се видяха с него в Белия дом. Тогава Пекин доста се разгневи на визитата на тибетския вожд в Америка.