Лансираната от депутата от ДПС Йордан Цонев идея за разкриване на банковата тайна за всички вложители с преференциални депозити в Корпоративна търговска банка, получава все по-голяма подкрепа.

Във вторник пред Нова тв Цонев обяви, че Движението е внесло във временната анкетна комисия за проверка на надзорните органи, които е трябвало да предотвратят източването на КТБ, предложението за разкриване на хората с депозити, които са получавали лихви, достигащи до 9,8% годишно по своите депозити. За огласяването призова от парламентарната трибуна и премиерът Бойко Борисов по време на вчерашния блиц контрол.

Днес пред Агенция "Фокус" Цонев отиде още по-далеч, като съобщи, че ДПС даже е подготвило проектозакон за случая.

Пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че партията ѝ ще подкрепи искането на ДПС, като изказа и личното си мнение, че смята, че трябва да бъдат разкрити и кредитополучателите.

"Разкриването на банковата тайна (за преференциалните договори - б.р.) е признак на публичност и откритост", коментира председателят на т.нар. Комисия КТБ Десислава Атанасова (ГЕРБ).

Тя обясни, че въпросът за това е бил обсъден, като е взето решение всеки от членовете на комисията, който е представител на различна парламентарна група, да запознае ръководството ѝ, като на следващото заседание ще стане ясно дали това ще бъде част от законодателните промени на комсията, или определена парламентарна група сама ще внесе тези текстове.

От месеци насам депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров поддържа тезата, че в случая с КТБ не е необходимо изобщо да се поставя въпрос за банкова тайна, защото трезорът е с отнет лиценз за банкова дейност.

"За ситуация, в която банката е с отнет лиценз, за мен банкова тайна няма", казва Мартин Димитров.

"Трябва да кажем категорично, за да не ни обвинят хората, че за случай, когато имат отнет лиценз" няма банкова тайна нито за депозит, нито за кредит", коментира пред Агенция "Фокус" депутатът.