Осигурените за "втора пенсия" ще получават до 20-о число на всеки месец информация за това каква е доходността на избраните от тях пенсионни фондове, а таксите, които те събират, ще бъдат намалени. Това решиха депутатите, които приеха доклада на временната комисия за дейността на осигурителните схеми, ръководена от депутата от БСП Корнелия Нинова, предаде БНР.

Досега дружествата огласяваха веднъж годишно доходността си. Те прибират до 5% годишна такса върху вноските, както и до 1% инвестиционна такса. Проектът на комисията "Нинова" предлага плавно намаляване на годишната такса - 4% за 2016 г., 3,5% за 2017 г. , докато тя слезе на 3% през 2018 г. Предлага се и отпадане на таксата от 20 лв., която се плаща при прехвърляне на личната партида от един в друг фонд.

Мартин Димитров от Реформаторския блок се застъпи за по-агресивно намаляване на таксите на фондовете от записаното в доклада, предлагайки да бъде въведена такса върху постигнатата доходност.

За сравнение, в Австрия има само 0,5% годишна такса от всички активи, в Чехия има 0,6% годишна такса и 15% такса от доходността, ако има такава, в Турция – между 1,8 и 2,55% годишна такса, а във Великобритания има само 1,5% годишна такса. Тоест, в почти всички страни говорим за в пъти по-ниски стойности, казва Димитров.

Идеята за такса на доходността е изключително добра, защото това би мотивирало дружествата да постигат по-високи резултати, понеже ще получават процент само от тях, смята той.

Докладът на депутатите оборва тезата, която правителството лансира в началото на дебата за пенсионната реформа от есента на м.г., че доходността на фондовете е отрицателна и точно заради това вноските за втора пенсия трябва да бъдат прибирани само в НОИ. Това призна и депутатът на ГЕРБ Владислав Николов, който отчете, че комисията си е свършила работата: 

"Да успокоим българските граждани, да им кажем, че са сигурни техните пари в пенсионните фондове, да им кажем, че тяхната доходност, тя е положителна и че те получават доход от парите, които са вложили там."

Според доклада се налага законодателна инициатива във връзка с разширяване на понятието за "свързани лица", защото има съмнение, че някои дружества инвестират в дружества, които фактически са свързани с тях, но по законовите определения - не са.