"Истината е, че 23-ма души от програма "Хоризонт" са усвоили - между другото, напълно заслужено със своя труд - 50 на сто от целия хонорарен бюджет."

Това заяви днес по Нова телевизия генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Той обаче не посочи имена.

Освен него, в студиото бе и журналистката Силвия великова, която е една от главните протестиращи срещу него. Журналистите от националната медия протестират срещу орязването на хонорарите им с 43 на сто и премахването на допълнителното материално стимулиране.

"Този факт обаче показва един дисбаланс в разпределението на хонорарите. Новинарите в "Хоризонт" напълно основателно се оплакват, че техните доходи във вид на хонорари са ниски, че не взимат участие в европейските програми като "Евранет +", каза още Янкулов.

Генералният директор допълни, че смята Великова за прекрасен журналист и няма нищо лично срещу нея.

Но същевременно заяви:

"Ако се стигне до продължение на протестите или стачка, не дай Боже, ще се сбъдне заканата на Силвия Великова - пипнат ли парите ни, ще направя революция."

Журналистката контрира, че в подписката срещу Янкулов участват и новинарите.

"Това вече е лично", коментира тя думите на директора. 

Тя отрече да получава толкова, колкото твърдят разпространяваните слухове.

Вчера в радиото бе пусната контраподписка, в която служители твърдят, че стоят зад ръководството. Според Силвия Великова те са били принудени да я подпишат. Янкулов обаче твърди, че подписването е съвсем доброволно.

Генералният директор обвини част от протестиращите, без да назовава имена, че начинът, по който поставят въпроса за хонорарите, крие опасност от противопоставяне. Тези хора действали по принципа "Нас не ни пипайте, ние сме уникални, ние правим радиото."

Великова бе категорична, че журналистите ще искат оставката на генералния директор. Тя цитира негови думи, когато е заемал поста си, че "хората ще си тръгват щастливи от банкоматите" и че "гладна мечка хоро не играе". Според нея Янкулов не изпълнил основното си обещание - да оптимизира.