Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев категорично отказа да се среща с македонския премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

"Ние с престъпници не се срещаме", заяви  Заев по повод на информациите за евентуална среща на четиримата основни политически лидери в Скопие. Новината за нея бе обявена късно снощи. Не я потвърди обаче никой от лидерите.

"Има най-различни инициативи в тези времена на дълбока политическа криза. СДСМ ще приеме среща в присъствието на Груевски само с международно посредничество или с конкретни представители на международната общност. Повече няма да разговаряме и да присъстваме на срещи с престъпници - да ни снимат тайно и след това да разпространяват видеозаписите", каза още Заев.

Той категорично отхвърли възможността Никола Груевски да оглави кабинет на широка коалиция и уточни, че партията му говори само за преходно правителство. 

Македония е разтърсена от антиправителственти протести. Те избухнаха, след като опозицията разпространи записи от подслушани разговори на политици, съдии и журналисти.

Вчера Зоран Заев представи на пресконференция нов запис. От него става ясно, че Груевски и бившата вътрешна министърка Гордана Янкуловска обсъждат покупката на "Мерцедес" за около 600 000 евро за премиера. Двамата си говорят, че колата трябва да бъде с цялостно оборудване и по възможност за задната седалка да има екран. Груевски пояснява, че автомобилът трябва да бъде купен за МВР, а да го ползва той, когато пътува някъде, където няма журналисти, за да не се разбере, че е купен за него.

Вчера министър-председателят уволни под натиска на опозицията Гордана Янкуловска и шефа на службите Сашо Миялков.

Същевременно властите в Скопие съобщиха, че са потвърдени идентичностите на четирима терористи, убити в Куманово на 9 май. Трима от тях са косовари, а четвъртият - македонски гражданин от албански произход.

Общо 22-ма души загинаха в Куманово в събота. Мнозина подозират властите, че умишлено са провокирали инцидента, за да отвлекат вниманието от скандала с подслушванията.