Представители на ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, Български демократичен център и Патриотичния фронт изразиха готовност да подпишат обща декларация, че няма да използват „платени коментатори с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот“.

Текстът им беше предложен от депутата от Реформаторския блок Антоний Тренчев, който организира кръгла маса за правилата в интернет.

Проектодекларацията приканва още „гражданското общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисния начин“.

Нека партиите да направим първа крачка в правилната посока“, призова Тренчев.

Депутати, журналисти, юристи и онлайн експерти обсъдиха и дали е необходима следваща стъпка – промяна в законодателството, която да ограничи явлението с платените тролове.

Ако си мислим, че можем да проследим такива потребители, това е загубена битка“, каза Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации.

Т.нар. тролене се прадлага като услуга под името „менажиране на онлайн репутация“. По оценки на присъстващите, в момента с това се занимават няколко агенции, които наемат общо около 200 души.

Трябва да се вземат мерки, защото това е подмяна на общественото мнение“, призова членът на ръководството на Младежкия ГЕРБ Моника Димова.

Всички представители на партии декларираха, че никога не са използвали подобни услуги, което предизвика няколко пъти смях в залата.

Не може платеното тролене да стане наказуемо, най-малкото заради тежката социолно-икономическа обстановка. Много хора си изкарват прехраната така“, коментира с усмивка Борис Иванов, началник на кабинета на председателя на БСП Михаил Миков.

Представителите на медиите призоваха депутатите да не бързат с промени в закона, а първо да гарантират преследването на разписаните и в момента престъпления като насаждане на омраза, проповядване на война и т.н.

Поставени сме пред избора или да ограничим свободата на словото, или да ограничим свободата на словото“, описа ситуацията Константин Павлов-Комитата от фондация „14 януари“, която се занимава със защита на цифрови права.

А ако искате да четете коментари в чиста среда, без някой да ви облъчва с платени позиции, използвайте форумите в почивните дни. Това съветват модераторите на форуми.

„Едно е сигурно – троловете почиват в събота и неделя“.