Г-н Борисов се държа като технически директор на строеж. Тази оценка на интервюто на премиера Бойко Борисов в понеделник даде днес политологът Димитър Аврамов пред бТВ.

"Строителният отчет на премиера мина много добре", каза Аврамов в анализ на думите на Борисов. Според него вероятно са се запомнили строежите, защото не е имало други акценти.

Социологът Андрей Райчев  смята, че Борисов се връща към реториката от първия си мандат. В интервюто имало няколко новини, но всичките скрити, без изненади. 

Първо, смята Райчев, е станало ясно, че реформи няма да има. Отново голямото говорене било за "зали, магистрали, дъги".

По неговото тълкуване с думите си премиерът казвал: "Доволни сме от управлението, така ще върви. Няма нищо да правим със здравната реформа, с БДЖ, с университетите. Доволни сме и нищо няма да правим".

Въпросът за президент и ДПС е един и същи, продължи с анализ на премиерските послания Райчев. Борисов и на двата отговорил по един и същи начин. "Борисов рязко замълча и по двата въпроса, които по същността си са един въпрос", обяснява социологът.

"Условно казано ДПС има цикъл на политическата си цена. Най-ниска е тя на местните избори, най-висока на президентските. Причината е, че ДПС не може да излъчи свой кандидат за президент, трябва да подкрепи някого, но цената им се вдига."

ДПС ще бъде пасивно до 2016 г., прогнозира Райчев.

В интервюто Борисов дал още едно известие - че няма да има мажоритарна система. "Той не обра лесния дивидент с мажоритарния елемент". Станало ясно и че премиерът е съгласен да има по-малък брой депутати. "Ако питате мен, 101 е добро число", каза още Райчев.

Според Аврамов отново се е чула мантрата, че 25 години нищо не е правено, което не е вярно. "Най-малкото четири от тези 25 години ГЕРБ вече беше на власт", напомни той. 

Не може институциите и политиците да говорят по същия начин, както ние пред блока или градинката, смята Аврамов. Работата на политиците е да дават насоки.

"Няма дори обещания за реформи. Не са ни обещани. Ако нещо се прави, ще се прави на тъмно", предположи анализаторът.

Той отчете два позитивни момента в думите на Борисов:

1. В България не трябва да има политически гонения. Не гледайте на това, което се случва в Румъния като на хапче за щастие.

2. За субсидиите на партиите - следваме справедливия европейски модел.

Аврамов коментира и "атаките срещу кметове в някои общини, които нямат общо с ГЕРБ". "Реални проблеми няма само в една община. Въпросът е политиците да не използват това като плашило", смята политологът. 

"Бойко Борисов като феномен е теза, но няма идеи. В България не е партия на власт, а човек", заключи Райчев.