Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил е роден през 1944 г. Бил е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) и зам.-председател на Комисията по икономически и парични въпроси към Европарламента. Членувал е и в Комисията по международна търговия към Европейския парламент. От 2011 г. е външен министър на Испания.
Гарсия-Маргайо е на еднодневна визита у нас. Той се срещна с премиера Бойко Борисов и колегата си Даниел Митов. Гостът съпредседателства икономическия форум "Испания-България" заедно с нашия министър на икономиката Божидар Лукарски. Там дипломат номер 1 на Мадрид отговори на въпроси на Клуб Z.

- Г-н Гарсия-Маргайо, Испания има напоследък добри икономически показатели. Бихте ли казали каква е испанската рецепта за възстановяването?

- Здрав разум и работа.

- Само това?

- Малко ли Ви се струва? Добре. Трябва да се знаят правилата на играта и да се играе в съответствие с тях. Никой не може да губи прекалено много време, с което не разполага. На второ място, трябва да се реформира това, което не функционира. И, на трето място, трябва да свършим работата по-добре от другите. Защото сме в глобализиран свят, където всеки се конкурира с всекиго, във всички сфери, на всички пазари.

Това, което Испания направи, е програма за финансова консолидация. Това означаваше да се нагоди нашия бюджет и нашите разходи към нашите възможности - така, както би направило всяко едно семейство. Второ, да бъде оздравена финансовата система, на която бяха нанесени доста щети. Защото без кредити няма ръст, а без ръст няма работни места. Трето, да бъдат направени всички необходими реформи в нашето законодателство и в административната ни практика, за да може да работи този, който остане на работа. И, четвърто, да разберем, че в отворения свят, в който живеем днес, битката вече не се води толкова у дома, койлкото на улицата. Трябва да се излезе навън, на улицата, и да се създават предприятия. За това трябва да правим нещата по-добре от другите страни, с които си оспорваме тези неща на "терена".

- Същевременно Испания пострада силно от строителния балон. Бихте ли дали на България съвет в тази насока?

- Испания наистина пострада. Ако не ме лъже паметта, през 2008 г. в страната ми започна строежът на 650 000 жилища. Това бе повече, отколкото във Франция, Германия и Италия, взети заедно. И три пъти повече от търсенето, каквото бе то според известните ни данни. И ако вие имате строителен балон - да ме прощавате, че ви го казвам, ама имате проблем. И трябва да се опитате да го разрешите. Това, което ние направихме, бе да създадем "лоша банка", за да прочистим банковите баланси от "отровните" активи - заемите, дадени на строители, които фалираха, и за да заработим отново в крайна сметка.

Строителният бранш у  нас вече стъпи на крака след 5 или 6 много лоши години. За пет години цените скочиха с 82 на сто. Бяха години, в които всичко се купуваше и всичко се продаваше и всички с огромно удоволствие живееха в този балон. Но това се оказа един въздушен замък.

Гостът предлага свободна зона от Лисабон до Владивосток

 

"Русия не трябва да бъде стратегически противник, а стратегически партньор на ЕС."

 

Така Хосе Мануел Гарсия-Маргайо отговори по време на икономическия форум на въпрос на Огнян Донев. Изпълнителният директор на "Софарма" и издател на Клуб Z попита министъра как оценява влошената макрорамка, засягаща повече България, която е заобиколена от кризи и от изток, и от юг, а отскоро - и от запад.

Според първия дипломат на иберийското кралство ако не бъдат спазвани споразуменията от Минск и проруските сепаратисти продължат настъплението си към Мариупол, това ще доведе до нова Студена война, което не е в полза на никого. Като член на съвета за сигурност на ООН Испания държи на своята позиция, че териториалната цялост на всички страни трябва да бъде спазвана. И това е едно от главните условия за постигане на разбирателство.

Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Божидар Лукарски
заемат местата си на форума "Испания-България".

"Конкретните стъпки, за да не бъде Русия стратегически противник, според мен са да бъде направена съвместима принадлежността на Украйна и на която и да било друга страна от региона към прословутия Евроазиатски икономически съюз със споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС. (Украйна обаче не е член на Евразийския съюз - б.а.) Това не трябва да бъде поставяно като въпрос кой ще се грижи за децата при развод, а като възможност за съчетаване. Мексико например е член на НАФТА - Северноамериканската зона за свободна търговия, и същевременно има споразумение за асоцииране с ЕС. И тази съвместимост трябва да бъде разглеждана къто първа крачка за създаването на зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток. Така Русия няма да бъде изолирана. Иначе и България, и Испания пострадаха от санкциите срещу нея", каза гостът.

Съвсем естествено, икономиката бе водеща тема на форума.

"Географско-икономическото разположение на България и Испания ги поставя в привилегирована позиция да се превърнат в газоразпределителни хъбове за останалата част на Европа", каза Хасе Мануел Гарсия-Маргайо.

Той допълни, че страната ни може да внася синьо гориво от юг и изток. Мадрид може да прави това от Северна Африка, както и от Америка, благодарение на седемте си станции за втечнен газ. Никоя друга страна от ЕС няма толкова на брой станции на своя територия.

Темата за газопреносния потенциал на двете държави бе обсъдена сутринта на работна закуска в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. Двамата говорили и за структурните и регионалните фондове от ЕС, които България усвоява и ще усвоява през следващия програмен период.

Министър Божидар Лукарски изтъкна по време на форума, че испански фирми могат да се възползват от тези фондове, ако бъдат създадени джоинт-венчър дружества с български компании.

Гарсия-Маргайо допълни, че Испания може да допринесе в икономическото развитие на България като участва в изграждането на инфраструктура – магистрали и жп трасета, а също и в енергийната сфера, както и в управлението на води и на отпадъци.