Делото срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров за хулиганство продължава с пълна пара да заприличва на цирк или поне на безкраен сериал. Поредно заседание е насрочено за утре – понеделник, 11 май 2015 г., при все че обвинителният акт беше внесен още на 9 април м.г.

На 23 март т.г. – повече от година и 2 месеца след счепкването на летище „Варна” съдия Мариета Райкова от СГС даде ход на процеса, напук на безкрайните изисквания на защитата.

Адвокатите на политика, който по традиция не се явява, поискаха поредно отлагане. Мотивите им бяха, че в искането за сваляне на имунитета на депутата, направено от главния прокурор Сотир Цацаров с писмо до бившия председател на НС Михаил Миков, е описан състав на хулиганство, който впоследствие е квалифициран в по-тежък. После пък, влизайки в 43-ото НС, Сидеров придоби нов имунитет (по силата на старо тълкувателно решение на ВКС, б.а.)

Та, в кореспонденцията между Цацаров и председателя на парламента Миков се казвало, че Сидеров е разследван за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс, а повдигнатото и поддържано обвинение (по чл. 131 – за телесна повреда на длъжностно лице, б.р.) е допълнено с повторност на деянието, което е и опасен рецидив и се наказва по-тежко.

Защитата поиска от съда да изиска кореспонденцията между главния прокурор и стария шеф на НС. Тъй като Волен Сидеров сам се отказа от имунитета си, един от адвокатите му – Явор Нотев, посочи, че отказът също не кореспондира с искането.

Съдия Райкова обаче отхвърли искането за отлагане и изискване на кореспонденцията.

От април м.г. прокуратурата опитва да осъди лидера на "Атака", защоно с група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френското аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета от София за Варна. Дюмортие направила забележка на депутатите от "Атака", че говорят на висок тон, след което те започнали да я обиждат и да искат документите на пътниците.

Напрежението ескалирало на летището, където Сидеров започнал да блъска и да прави опити да удари пътника Димитър Бахнев. Лидерът на "Атака" оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за нарушения на летището, а за финал на цялата разправия ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев, за което също е обвинен.

Тримата са конституирани като частни обвинители, макар че и това бе оспорвано и дори се наложи апелативната инстанция да нареди на градската да конституира Кателиев и Недев.

Самият Колев пък дълго време отсъствал от страната и това беше един от лайтмотивите на защитата, за да получи отлагания.

Опитите на съда да даде ход на делото започнаха през юли м.г., но се провалиха, защото Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни от деня на заседанието. Адвокат Нотев пък поиска делото да бъде отложено за след изборите през октомври, за да може лидерът на "Атака" спокойно да си води изборната кампания, с което съдът се съгласи. През октомври делото пък беше спряно заради новопридобития имунитет на Сидеров, та се наложи Сотир Цацаров отново „да си пише” с новия шеф на парламента, както е по закон.

Абсурден е и случаят със самата Стефани Дюмортие. Тя категорично отказва да се явява на процеса, а защитата е решила, че именно тя й трябва. Веднъж от френското посолство, веднъж и самата Дюмортие пращаха писма до СГС, че тя се ползва със статут срещу съдебно преследване в България. Пред родния съд обаче бе оспорено, че като културен аташе тя не е в списъка с лицата с дипломатически имунитет и че не й пречи да дава показания като свидетел. На всичкото отгоре французите смятат, че като е дала показания в рамките на досъдебното производство, Дюмортие няма защо повече да се изправя срещу Сидеров и Ко.

За финал, нека припомним фактите според лидера на „Атака”, който 6 дни след инцидента м.г. издаде дори 22-странична книжка по темата.

Ако френският аташе Дюмортие твърди, че е била обиждана от Сидеров в самолета за Варна, то от думите на националиста стана ясно, че не той, а дамата го е псувала. И то не само него, а целия ни горд народ. Дюмортие „засегнала” значката на „Атака”, наричайки я „мръсна”, после казала, че „българите са прости и не заслужават да са в Европейския съюз. Така, за честта на българския народ лидерът на Атака изискал от дипломата с такъв недипломатичен език да се легитимира, за да заведе иск за обида. След като нарушителката отказала да си даде личните данни на народния представител, той „помолил” от стюардесата да й ги изиска. Както пише в книжката с „фактите” - стюардесата е „длъжностно лице” и като такова може да снеме нужната на Сидеров информация от документите на неуважителната дама и да му я предостави.

Срещите с агресивни пътници продължили и в автобусчето, което извозва пасажерите до терминала. Там непознат за атакистите мъж казал на Волен „Простак! Боклук! Ще те смачкам!”, след което симулирал, че бил ударен от тях, гласяха още „фактите” на националистите. Дошли полицаи, сред които и Красимир Колев - униформеният, който според прокуратурата е бил ударен. Нищо подобно - Колев не бил пипнат с пръст.

За сметка на това обаче Волен отнесъл от него удар в „диафрагмата”. Сидеров не представя медицинско за своята травма (за разлика от редовия униформен от варна, б.р.). Обаче пък това на полицая било съмнително, защото... било извадено от общинската болница „Св. Анна”, а неин директор в момента е бившият депутат от ГЕРБ Красимир Петров.

Жертвата Сидеров пожелал да заведе още един иск за обида. Този път срещу мъжа, който го обидил в автобусчето. По думите му цели 40 минути изисквал от униформените личните данни на „заканващия” се младеж, но те не му ги давали. Явно шашардисани, все пак полицаите му дали личните карти на нарушителя и на неговия баща, също участвал в скандала. Това са Димитър и Тихомир Бахневи.

Не стана ясно, като са му дали данните, защо му е на някакво редово ченге от Варна да бие в диафрагмата коскоджамити парламентарен лидер. И то какъв...

Да припомним и че при въпросното представяне на истината на въпросите на журналистите ще си даде ли сам имунитета, след като е толкова убеден в правотата си, както и ще продължи ли да подкрепя правителството със златния си среден пръст, Сидеров отказа да отговори. Или по точно отговори някак: попита журналистка, а тя няма ли да се обеси...