Агенция "ФОКУС"

В разгара на политическата криза и престрелките между полицаи и терористи, в Македония пореден ден се организират антиправителствени протести. Причина за недоволството на хората е пресконференцията на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), на която лидерът на партията Зоран Заев показа записи от подслушвани разговори на високопоставени лица от управлението. От разговорите става ясно, че управляващите и ръководството на МВР са укривали няколко дни причините за убийството на 22-годишният младеж Мартин Нешковски през 2011 г. Нешковски беше зверски пребит от служител на полицията, по време на празненството за изборната победа на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Той е бил симпатизант на ВМРО-ДПМНЕ и бил на площада за да празнува победата на партията си. Тялото на убитият беше открито на другия ден, а от МВР нямаха информация за кого става дума и от какво е починал. По-късно беше установено, че Нешковски е пребит от служител на полицията, но от МВР твърдяха, че той не бил на служба. Проправителствени медии спекулираха, че не бил бит, а бил бутнат, след което е паднал лошо. Някои от тях твърдяха, че бил бит защото е откраднал безалкохолни напитки от близкия магазин. Убиецът беше осъден на 14 години затвор. От записите, които бяха показани от Заев става ясно, че полицаят е бил част от охраната на премиера Никола Груевски. Става дума за служител на специалната част „Тигри“, който е трябвало да бъде на пост в Куманово. Участвал в охраняването на площада по искане на шефа на охраната на Груевски – Деян Митровски-Урко. В един от разговорите Янкуловска обяснява, че в случая е нарушен законът, тъй като специалните части не могат да бъдат разпределени на задача без писмена заповед и задължително трябва да носят униформа. Тя също така казва, че от охраната на премиера са знаели за убийството, но са криели два дни, за да могат да покрият случая. От МВР и от кабинета на Груевски координират действията си и изявленията, с цел да не се наруши авторитета на правителството.

Показаните записи накараха хиляди граждани да излязат на протест и да изразят недоволството си за полицейското насилие. Сред тях бяха майката и братът на Нешковски.  Протестите се проведоха пред сградата на парламента, а протестиращите хвърляха яйца и картофи по сградата и по служителите на реда. Демонстрантите скандираха „Оставки“ и „Малкият диктатор“.  В по-късните часове полицията започна да разбива тълпата. В сблъсъка пострадаха около 40 полицаи и протестиращи. Медии информираха, че полицията е ползвала шокови бомби и водни снаряди. Сред като протестът е бил разбит полицаите са тръгнали да гонят протестиращите по улиците, да арестуват и да бият граждани. От студентската организация „Студентски пленум“ съобщиха, че полицаи са нахлули и в читалнята на Университетската библиотека „Братя Миладинови“ и започнали да бият студенти. Оправданието на служителите на реда било, че става дума за демонстранти, тъй като „не се подготвя изпит в 11 часа вечерта“.

Политическата криза

Политическата криза в Македония достигна върхова точка в  средата на февруари тази година. Тогава полицията започна акция „Преврат“, в рамките на която повдигна обвинения срещу няколко души за шпионаж и изнудване на високопоставени лица от управлението. Сред обвиняемите бяха  и лидерът на опозицията Зоран Заев, както и бившият директор на разузнаването Зоран Верушевски. На пресконференция в Скопие премиерът Никола Груевски заяви, че с посредничество на Верушевски Заев се е сдобил с подслушвани телефонни разговори на хиляди граждани, като подслушванията са правени от чуждестранни служби. В социалните мрежи се появи и видео от среща между Груевски и Заев, на което се чува Заев да казва, че е получил записите от чужда страна. От опозиционният СДСМ опровергаха твърденията, изтъквайки, че истински поръчители на подслушването са Никола Груевски и неговият братовчед Сашо Миялков, директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване. Според тях Заев е казал, че е получил записите от чужбина, с цел да защити хората, които са му ги дали.

Два дни по-късно опозицията показа и първата порция записи от подслушвани разговори, наречени от тях компроматни „бомби“. В първата бомба бяха показани разговори между различни политици от управлението и опозицията. На пресконференцията Заев изтъкна, че притежава записи от всички политици, освен разговори между премиера Груевски и братовчед му Сашо Миялков. По думите му от това става ясно, че те са поръчители на подслушването.

Досега опозицията е организирала около 30 пресконференции, на които показва записи. Те доказват злоупотреба с власт, корупция, изборни манипулации, фалшифициране на лични карти и на избирателни списъци, купуване на имоти от страна на Груевски чрез офшорни компании, нагласяване на обществени търгове, влияние в медии… Неотдавна Заев заяви, че ще организират масови протести на 17 май, а дотогава ще покажат записи за чувствителни теми като смъртта на Мартин Нешковски, смъртта на журналиста Никола Младенов и убийството на петимата рибари край Смилковското езеро в Скопие. От трите теми опозицията досега е показала две – очаква се в някоя от следващите пресконференции да бъдат показани и доказателства за Смилковското езеро.

Разрешение на кризата

Политическата криза в Македония започна след последните президентски и парламентарни избори, когато опозицията не призна изборните резултати. На пресконференция в Скопие, веднага след приключването на изборния ден, лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че изборите са били манипулирани и те започват бойкот на парламента. След учредяването на новия парламентарен състав всички депутати от опозицията, с изключение на трима, си подадоха оставки, които парламентът не ги е разгледал и до днес, с цел да бъде постигнат договор между двете най-големи партии за решаване на кризата. Поради тази причина беше организирана среща между лидерите Зоран Заев и Никола Груевски. На срещата лидерът на СДСМ отправи пет искания за да се върнат в парламента: Формиране на преходно правителство, организиране на преброяване, достъп на опозицията до медиите, разграничаване на управляващата партия от държавата и промяна на избирателните списъци. Срещата приключи с неуспех, след като Груевски отхвърли идеята за преходно правителство. Няколко месеца по-късно, притиснат от членството си за неучастие в парламента, Заев заяви, че притежава „бомби“ срещу управляващите, които ще накарат Груевски да си подаде оставка до два дни. Последваха призиви на местни политици и представители на международната общност за решаване на кризата, тъй като страната може да загуби препоръката на ЕК за започване на преговори за членство в ЕС. Скопие посети и експерт на Комисията, който имаше за цел да създаде диалог между двете партии. Въпреки неофициалните срещи, позициите останаха непроменени. В разгара на скандала с подслушванията и повдигането на обвиненията в рамките на делото „Преврат“,  евродепутати започнаха инициатива за преговори между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. За тази цел представители на двете партии заминаха в Брюксел за да участват в преговорите с посредничество на ЕП. Независимо от усилията, позициите на двете партии продължават да бъдат противоположни. Докато опозицията показва записи и организира протести, управляващите дават обещания за увеличаване на работни места, пенсии и заплати. За СДСМ Груевски остава да бъде диктатор, който е узурпирал страната, а за ВМРО-ДПМНЕ Заев е предател, който се опитва да дестабилизира страната и да със сила да поеме управлението. Според едните -  Груевски ще завърши като Слободан Милошевич, а за другите -  Заев го очаква затвор.

И докато двете най-големи партии се разделят на патриоти и предатели, Македония беше потресена и терористичен инцидент. Въоръжена група от Косово успя да стигне в Куманово и да нападне полицията. В пет часа сутринта на 9 май полицията влезе в сражение с терористите. Петима полицаи бяха убити и 30 ранени. Вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви, че групата е била елиминирана, но полицията продължава да разчиства терена. Медии съобщиха, че независимо от твърдението на властите цяла вечер и на другата сутрин също се чували изстрели. За навлизането на терористичната група съобщиха и медии на албански език. Според тях става дума за група между 70 и 80 души, които влезли в Косово от страна на Липковско. Политици и анализатори различно тълкуват случващото се. Бившият министър на вътрешните работи и коалиционен партньор на Груевски Павле Траянов заяви, че управляващите трябва да понесат отговорност за загубата на пет човешки животи. Той също така изтъкна, че забелязват се пропуски в оперативните служи. На практика, според Траянов, полицията е била изложена на открит огън.

По-рано медии близки до опозицията твърдяха, че две престъпни групи от Косово са получили пари от поръчители от Македония да създават инциденти в страната. Според тях за акцията били платени около 2 млн. евро. Целта била да се оправдае участието на албанската партия ДСИ в правителството, но и да се запази управлението на Груевски. Медии близки до правителството, както и вътрешният министър Гордана Янкуловска твърдяха, че терористичното нападение е в следствие на отслабнатата сигурност на страната, след записите от подслушвани телефонни разговори, които показва опозицията. Независимо от твърденията и обвиненията на управляващите и опозицията Македония в момента остава силно разделена – на етнически и политически принцип.