Има един хроничен дефект на българската политика - продават се лозунги. Няма визия какво да стане и тя да бъде подредена по начин, по който дори да се сменят правителства, да продължи до един приемлив резултат. Политиката трябва да бъде изцяло прагматизирана и подчинена на тези неща. България не може да си позволи да селектира повече калинки, не може да прави ГМО партии.

Такъв коментар направи на тема "реформи" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ.

По думите й съдебната реформа трябвало да бъде поставена на първо място, "пред скоби". В контекста й Дончева направи препратка към изказванията на държавния глава Росен Плевнелиев.

"Струва ми се, че президентът доста словоблудства, каквото му напишат, това чете и то изключително несъстоятелно. По всякакви въпроси. Слуша пиарите си в този папагалски смисъл", заяви бившата червена депутатка.

Според нея обаче имало опасност реформата в системата "да бъде силно профанизирана, ако се заложат едни козметични промени в конституцията". Дончева смята, че само по себе си разделянето на ВСС няма да доведе до нищо. "Подписвам се под това", допълни.

"Всякакви видове промени, касаещи нацията, трябва да бъдат орани с дълбоко рало, иначе не става", категорична бе лидерката на "Движение 21".

По повод собствената си формация Дончева направи друга препратка - този път към изказване на Димитър Иванов, по-известен с прякора си Шестака заради миналото си в Държавна сигурност.

"Миналата седмица чух моя добър приятел, в кавички, Митко Иванов от Шести отдел на Шесто управление, да менторства дали "Движение 21" има идеология. Дали тя се изразявала в това, че аз не харесвам нищо от това, което става. Менторите на БСП аз не желая да менторстват над "Движение 21", което върви, смятам, уверено и надявам се, все по-убедително. Целта ни е България да стане добро място за живеене", посочи Дончева.

Тя отдаде дължимото и на друг кадър на левицата - президентът (2002-2012) Георги Първанов, сега лидер на АБВ. Коментарът й бе по повод въпросителните ще се кандидатира ли Пъванов пак за държавен глава и може ли да го направи предвид различните тълкувания на конституцията относно броя на мандатите. По този повод Дончева бе категорична:

"Не може! Не сме Русия! Няма да путинизираме България!"

На тема Русия пък Дончева бе приканена да коментира вчерашния деветомайски парад на Червения площад в Москва и честванията в България и на края на Втората световна война, и на Деня на Европа.

"Харесвам и обичам руската култура, но не съм русофил. Вчера започнах да гледам парада преди всичко с политическа цел. Зад тази демонстрация на милитаризацията видях силно мотивирани млади хора. 25% от младите българи заявяват готовност да се бият, забележете, не да умрат, за родината си. А снощи имаше деца, които заявиха на Червения площад, че няма да предадат дедите си", посочи Дончева и върна топката в България в контекста на актуалната международна обстановка:

"В момента отношението на единна, в кавички Европа, е мотивирано от натиск на други велики сили и това е ясно. Въпроът е къде сме ние? На изток от нас пожарът на войната в Украйна е запален. Събитията имат пряка връзка с конфликта между Русия и САЩ в момента. Събитията на запад от нас, в Македония, аз свързвам повече с нежеланието през Македония да минава какъвто и да е било газов поток. Смятам, че тези събития няма да свършат сега, че в следващите месеци може би и години, ще бъдем изправени пред нови и нови терористични групи, които идват от Косово, пред опити за сепариране - всичко, което пречи на минаването на газови коридори".

В заключение лидерката на "Движение 21" посочи:

"Ако ние българите просто се закачим за единната, в кавички, Европа, без оглед на това какво се случва тук, България е ли е добро място за живеене или не, ще бъдем много глупави хора. От изток и от запад до нас чергата вече е подпалена."