Люк Ейкинс е професионален парашутист - има над 16 000 скока от всякаква височина. Освен това, практикува от години и BASE скачане - от високи сгради, планини, телевизионни кули, скачане, което много парашутисти не смеят да опитат. Тази година Ейкинс обаче иска да надскочи себе си - без парашут от 25 000 фута, или над седем и половина километра. Скокът ще бъде предаван на живо.

Нещо в погледът на Ейкинс подсказва, че той е готов за предизвикателството.

Скачане без парашут е правено - с втори човек с парашут, за когото се закачаш преди опасната височина. Но Ейкинс не планира това - от началото до края той ще бъде съвсем сам, екипиран само с камера, джипиес, и кислородна бутилка.

Парашутистите казват, че падането не убива - приземяването го прави. За да избегне тази съдба, екипът на американеца е разработил специална деселерационна мрежа, 30 на 30 метра, която да убие скоростта му на падане.

"Това може да изглежда голямо на земята, но е почти невидимо на 25 000 фута", разказва Ейкинс във видеото, с което разкрива своята идея.

Това е проблем номер две - как да се уцели от подобна височина толкова малка мишена? Ейкинс разчита именно на опита си като BASE скачач. Там насочването е изключително важно, тъй като не винаги се достига терминална скорост, и трудно се поддържа правилната позиция, от която парашутът да се освободи добре - а разстоянията са много къси. Скачачът трябва да е изключително прецизен и да маневрира много ефективно във въздуха.

Люк Ейкинс е показал своите възможности в постигането на невъзможното - той беше един от помощниците, направили възможен скокът на Феликс Баумгартнер през 2012 г от 39 километра, който счупи звуковата бариера. Този път обаче залага собствения си живот.