Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира първите резултати от парламентарните избори в Обединеното кралство. Гласовете на някои места все още се броят, а Дейвид Камерън ще запази мястото си на министър-председател.

"Избирателите във Великобритания (и особено в Англия) дадоха шанс на Камерън да продължи реформите. И го задължиха и да "доведе" макроикономическото възстановяване до домовете на обикновените хора, което не се случи в първия мандат. Мъдро решение на гражданите и огромна отговорност за премиера", написа Кънев в профила си във фейсбук.

Прогнозите за по-добро представяне на Партията на независимостта и на Лейбъристите не се сбъднаха.

„Тежък разгром за примитивния шовинизъм на Фараж и загуба на левия популизъм на Милибанд."

Според Кънев предстоят трудни времена за единството на Европейския съюз и на самото Обединено кралство. Причините за това били, че „Консерваторите трябва да отговорят на доверието на националистите, които ги предпочетоха пред UKIP (Партията на независимостта – б.р.), a SNP (шотландската партия – б.р.) да защитят огромното доверие на шотландците и новата си роля на основна опозиционна сила."

Оценката на Радан Кънев е, че „изборите във Великобритания стабилизират, вместо (както някои очакваха) да разклатят западния геостратегически съюз."