Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

Най-опасни са вирусите, както при компютрите, така и при хората.  В съвременния свят те взимат далеч повече жертви от войните. Най-големият враг на човека сега не са ядрените оръжия, нито горещите конфликти, а микробите, смята Бил Гейтс.

Това е поводът той и съпругата му да основат поредната си фондация – “Bill & Melinda Gates Foudation”. Основната цел на проекта е наблюдение и превенция на опасни заболявания предимно сред децата. Гейтс заделя стартов капитал от 75 милиона долара лични средства.

На първо място ще бъдат изследвани опасни вируси. Според Гейтс досега е инвестирано твърде малко, за да се предотврати поредна смъртоносна епидемия, като тези от ебола или СПИН.

След като обяви създаването на фондацията, Гейтс уточни днес за “Зюддойче цайтунг”:

“В света на компютрите и в природата вирусите са еднакво опасни. В медицината обаче те са предизвикателство. Ако те бъдат подложени на наблюдение, животът на милиони деца от бедни държави може да бъде спасен.”

Като дете той най-много се е страхувал от атомни оръжия и войни, тъй като светът бил подвластен на студената война.

В днешния свят обаче трябвало другаде да се търсят най-големите рискове, заплашващи с настъпването на глобална катастрофа:

“Ако през идните десетилетия нещо би могло да погуби над 10 милиона души, то това по-скоро ще е смъртоносен вирус, отколкото война. Враговете на човечеството не са ядрените оръжия, а микробите. Докато бяха инвестирани огромни суми за създаване и производство на атомни оръжия, твърде малко беше инвестирано, за да се предотврати поредната епидемия. Длъжни сме да се подготвим по-добре за подобно предизвикателство.”

Гейтс припомня трагедията в Африка, предизвикана от ебола.

Сега новата фондация си поставя за цел в продължение най-малко на 20 години да извършва наблюдения и да прави анализи на причините, които водят до висока смъртност сред децата в Африка и Азия. На първо място това са вирусните заболявания и други инфекциозни болести. Крайната цел е да се спаси живот.

За да е успешна работата на изследователските екипи, ще са нужни много средства. До този момент Гейтс е успял да привлече Световната здравна организация и щатския Център за контрол и превенция на заразните болести. Неговият директор Том Фридън заяви:

“Заплаха за човешкото здраве някъде по света е заплаха за всички. Фондации, като тази на Бил Гейтс, ще спасяват не само деца в Африка и Азия, а и ще спомогнат светът като цяло да се превърне в сигурно място без смъртоносни болести за всеки човек.”

 

Ключови думи

Коментари

Драги КлубZ! Научете, моля, Вашата кокошка в Берлин да разбира по-добре това, което преписва от немските медии и Ви пробутва като авторски материали. Или поне да проверява факти... Bill & Melinda Gates Foundation не е току що основана "поредна" фондация на тази двойка. Тя е the largest private foundation in the world, founded by Bill and Melinda Gates. It was launched in 2000. Загрявате ли? Преди 15 години, а не сега. Между другото, във всяка без изключение плагиатска дописка на таз кокошка от Берлин има подобни грешки. Че тя не може да пише, е ясно, ама дори и да преписва?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.