Рисунка на една от първите
сестри на Червения кръст от
далечната 1886 г.

Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец, обединението на националните червенокръстки дружества, основано през 1919 година и включващо днес 186 организации.

Съвременният Червен кръст се ражда на бойните полета на Европа през 19 век. Тогава все още няма организирана или утвърдена система за помощ на жертвите и няма изградени безопасни и защитени институции за настаняване и лечение на тези, които са ранени на бойното поле.

През 1859 г., швейцарският бизнесмен Жан-Анри Дюнан пътува до Италия, където става свидетел на битката при Солферино, част от Австро-итало-френската война. За един ден около 40 000 войници от двете страни умират или са ранени.

Жан-Анри Дюнан е шокиран от ужасната гледка, страданията на ранените войници, както и почти пълната липса на медицинска помощ и основни грижи. Той успява да организира хуманитарна помощ, като мотивира местните жители за помощ без дискриминация.

Връщайки се в Женева, той решава да напише книга, озаглавена ”Спомен от Солферино". След това изпраща копия на водещи политически и военни дейци от цяла Европа. Освен че описва подробно преживяванията си, той изрично призовава за формиране на национални доброволчески организации за хуманитарна помощ.

През 1863 г. Гюстав Моание, адвокат в Женева и президент на Женевското общество за обществено благосъстояние, получава копие от книгата на Дюнан и я представя за обсъждане по време на среща на това общество. В резултат на тази първоначална дискусия, обществото назначава комисия, за да проучи доколко е осъществимо предложението на Дюнан, и евентуално да се организира международна конференция за изпълнението му. 

Събитието е факт през същата година, присъстват представители на 14 държави. А на следващата одобрява първата Женевска Конвенция "за подобряването на състоянието на ранените в армията на бойното поле". През 1876 година, комисията приема името „Международен комитет на Червения кръст”, което остава и до днес.

В Южна Корея днес е празник на родителите. Латвия и Туркменистан пък отбелязват на 8 май паметта на жертвите и националните герои от Втората световна война. Нека видим в снимки какво още се е случило на тази дата.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив