Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавна агенция „Архиви“ пуска нова дигитална колекцияБългария и Втората световна война (1939–1945 г.)“

Тя е част от общ тематичен сайт „Войните на България (1878–1945 г.), посветен на петте войни, които България води след Освобождението. В сайта са обособени още три тематични страници: „Сръбско-българската война 1885–1886 г.“, „Балканските войни 1912–1913 г.” (към която ще се включи съществуващият сайт, посветен на загиналите във войната военнослужещи) и „България в Първата световна война (1914–1918 г.)“.

Целта на проекта е да популяризира и направи по-достъпни част от съхраняваните в българските държавни архиви документи за участието на България в световния конфликт. Архивните документи и снимки са разнообразни по вид и се отнасят до различни трани на войната – дипломатическата подготовка,  бойните действия на фронта до военновременния бит на населението и последиците от военните конфликти. 

Публикувани са общо 2419 документа и снимки от този период. Те включват Крайовската спогодба, шифрована телеграма от министъра на външните работи Иван Попов до Москва (описваща желанието на правителство да запази отношенията си със СССР и след присъединяването на България към Тристранния пакт), както и дневници на войници от фронтовите линии, писма, документи за живота в тила. Много богат е и снимковият материал. 

Основно място в колекцията е отделено на списъците на загиналите във войната офицери, войници и граждански лица, част от документалния масив на Държавния военноисторически архив – Велико Търново. От ръководството на агенцията обясниха, че имат амбиция да няма повече незнайни воини. Търсенето става по име, месторождение, войскова част, чин, място на гибел, дата на смъртта, архив на съхранение и ключови думи и др. 

"Един от най-големите проблеми в българската историческа наука - да се намери възможно най-точна цифра на загиналите войници по времето на Втората световна война, най-накрая е преодолян. Това са общо 12 587 души - загинали преди и след 9-ти септември, както и войниците, загинали при боеве с партизани в страната, в Македония и Гърция, и загубилите живота си в кампанията срещу немската армия от есента на 1944 г. и пролетта на 1945 г в Сърбия, Унгария и Австрия", каза при представянето на дигиталната колекция председателят на агенцията Михаил Груев.

Ключови думи

Коментари

Петров

Българската армия се включи в армиите на Съюзниците и води бойни деиствия девет месеца от България до границите на Австрия. Тя осигури Южния фронт на Балканите и спаси живота на хиляди руснаци. За тях не само няма паметници, няма и думи от историците. Нито пък някаква дума на признателност от Русия. Много от офицерите бяха репресирани подобно на полските в Катин. Няма и никакви паметници. Но за воиските на НКВД, които нито са се били в България, нито за България паметници колкото щеш. Те служат да плашат всеки, който не слуша Москва. Даже наеха пазители като старите "милиционери" и поставиха камери да не ги закачат. В същото време претендираме, че не сме повече сателит на азиатско крепостническата империя. Но над милион българи отидоха на запад, защото ако не можем да мръднем тези плашила, целия "преход" е само за бившите главатари с нови шапки и бои и продължават да ги пазят. Докато войниците плашила са тук, ние не сме в Европа и си оставаме азиатци.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.