Днес по повод 6 май, който се чества и като празник на храбростта и българската армия, традиционният военен парад ще се проведе без участието на военна техника.

В 10:00 часа днес на площад "Княз Александър I”  в тържествен марш ще участват 1 000 военнослужещи. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. По време на парада, при изпълнението на националния химн, ще се произведат 20 артилерийски салюта. След края на парада, на площада ще бъдат демонстрирани музикално-строеви умения на военните духови оркестри.

По традиция над София ще прелети един боен хеликоптер Ми-17, който ще развее националния трибагреник. Националният военно-исторически музей ще бъде с отворени врати, а желаещите да го посетят ще могат да го направят безплатно. Там те ще могат да опитат и емблематичната за войската ни боб чорба, сготвена от опитни армейски готвачи.

Миналата година беше направен опит за изкарване на бойна техника. Лошото време обаче провали излитането на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 и хеликоптерите "Кугър".

Парадът тази година се провежда на фона на тотално безпаричие в в армията, засягащо особено военновъздушните сили. Все още не е ясно дали и кога ще бъдат ремонтирани част от миговете.

Наскоро се проведе Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. На него 2015 г. бе обявена за нулева година за армията по отношение на финансирането. До 2024 г. обаче парите за армията трябва да се увеличат до 2% от БВП. В момента те са 1,1% от БВП.