Дори самите консерватори и лейбъристи във Великобритания не знаят дали партията им ще бъде победител на утрешните парламентарни избори.

Сигурно е единствено, че нито една партия няма да спечели абсолютно мнозинство. Дори тези дни се заговори как премиерът Дейвид Камерън признал преди месец и половина, че оглавяваните от него тори няма да могат да излязат победители на вота.

Твърдението покачи още повече напрежението и доведе до искри между консерваторите и либералдемократите, които в момента са в управляващата коалиция. Защото Камерън уж бил казал това пред своя вицепремиер Ник Клег, който е и лидер на ЛДП.

От Консервативната партия отрекоха категорично премиерът да е казвал такова нещо. А самият Камерън заяви пред активисти на торите, че "победата е в наши ръце".

Задава се "парламент на кантар", при който не само никоя партия, а дори нито една от бъдещите коалиции няма да може да направи абсолютно мнозинство. При това положение ще се върви към правителство на малцинството. Възможно е дори то да бъде съставено само от една партия, след като тя събере подкрепата на други по-малки парламентарни сили и направи някои отстъпки.

Още миналата седмица стана ясно, че е възможно при победа на торите и въпреки нея премиер да бъде лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.

"Ако лейбъристите вземат по-малко от нас, Милибанд няма да бъде легитимен премиер. Той ще има голям проблем с доверието в него", коментира днес Камерън.

При всички положения съдбата на Великобритания пак ще бъде в ръцете на двата мастодонта в лицето на Консевативната и Лейбъристката партия плюс на Либералдемократическата. 

В средите на либералдемократите се заговори, че те пак ще останат в управлряващата коалиция, но този път ще се присъединят към лейбъристите. Днес Ник Кег заяви, че ще даде поне една седмица срок време на събралата най-много гласове партия да дойде на себе си след изборите и тогава ще поставя своите условия.

Ед Милибанд може да стане премиер, дори партията му да не спечели изборите.

И Дейвид Камерън, и Ед Милибанд предупредиха гласоподавателите какъв е изборът им. Интересното е, че те говориха не толкова за силата на своите партии, колкото за слабостите на противника.

"Изключително рисковано е на лейбъристите да бъде поверена икономиката", каза премиерът.

"Големият избор на 7 май е какво да бъде здравеопазването", заяви на свой ред опозиционният лидер.

Днес лидерите на трите водещи партии отправиха последните си послания към избирателите. И пак на мушка бяха взети слабите места на другите.

"Лейбъристко правителство с подкрепата на шотландските националисти не е добра перспектива", изтъкна  Камерън. Шотландската национална партия (ШНП), която през септември 2014 г. организира неуспешен референдум за отцепване на Шотландия от Великобритания, твърдо заявява, че няма да влезе в коалиция с торите.

"Ако аз формирам следващото правителство, лейбъристите няма да вземат повече заеми от тези, които взеха консерваторите", зарече се Ед Милибанд.

"Либералдемократите ще гарантират стабилността след 7 май", заяви лаконично Ник Клег.

Вицепремиерът обаче предупреди за опасността от нови избори по Коледа, ако сега се стигне до "парламент на кантар".

След коалицията с торите Ник Клег може да вкара
либералдемократите и в коалиция с лейбъристите.

Какви са основните обещавания на трите главни големите партии

Консерватори

►Елиминиране на дефицита и достигане до бюджетен излишък към края на мандата на бъдещия парламент, изтичащ през 2020 г.

►Допълнителни 8 милиарда паунда (10,8 милиарда евро) над инфлацията за здравеопазването около 2020 г.

►Над 1,3 милиона британски семейства ще могат да си купят с отстъпка общинските жилища, в които живеят в момента.

►Узаконяване на освобождаването от данъци на хора, работещи 30 часа седмично срещу минимална заплата

►Осигуряване на 30-часов безплатен достъп до грижи за деца на 3-4 годишна възраст, чиито родители работят

►Референдум за членството на Великобритания в ЕС

 

Лейбъристи

►Намаляване на дефицита всяка година

►Допълнителни 2,5 милиарда паунда (3,4 милиарда евро) за здравеопазването. Парите ще дойдат предимно от данъци върху луксозни имоти, оценени на над 2 милиарда паунда (2,7 милиарда евро).

►Увеличаване на минималната заплата на над 8 паунда (10,8 евро) на час към 2019 г.

►Замразяване на ДДС, осигуровките, основните или по-високите ставки при данък общ доход

►Достъп до грижи от 8 до 18 часа за родители на деца от началното училище

►Замразяване на цените на енергията до 2017 г. и даване на повече правомощия на енергийния регулатор да намалява сметките през предстоящата зима.

 

Либералдемократи

►Балансиране на бюджета чрез икономии и данъци върху по-високите доходи

►Увеличаване на данъчните отстъпки до 12 500 паунда (17 000 евро)

►Гарантиране на финансирането на образованието от яслите до 19-годишна възраст с 2,5 милиарда паунда (3,4 милиарда евро) и квалифицирани учители във всеки клас

►Инвестиране на 8 милиарда паунда (10,8 милиарда евро) в здравеопазването и осигуряване на равен достъп до лечение на умствени и физически заболявания.

►Приемане на пет нови закона за опазване на околната среда и борба с климатичните промени

 

Какво и как избират британците

На 7 май жителите на Обединеното кралство избират 650-членната Камара на общините. Това е долната камара на парламента в Бондон.

От всеки избирателен участък във Велискобритания влиза само един ксандидат - този, събрал най-много гласове.

Партията, спечелила най-много места, трябва да формира свое правителство. За самостоятелен кабинет са й необходими 326 места.

Ако това не се случи, тя трябва да търси коалиционни партньори или подкрепа от други парламентарни сили. Партията ще формира коалиционно правителство или правителство на малцинството.

Изборите се провеждат на територията на цялото Обединено кралство. Това означава, че се гласува въ в всичките му съставни части - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Очаква се след вота на 7 май в Камарата на общините да влязат със сигурност 9 партии. Ето кои са те по низходящ ред на предвижданията за броя места:

Партия Брой места
1. Консервативна партия (Тори) 273-289
2. Лейбъристка партия 257-276
3. Шотландска национална партия (ШНП) 47-54
4. Либералдемократическа партия (ЛДП) 18-28
5. Демократическа юнионистка партия (ДЮП) 8
6. Партия на независимостта на Обединеното кралство (ПНОК) 1-4
7. Социалдемократическа и либерална партия (СДЛП) 3
8. "Плейд Симру" 3-4
9. "Зелени" 1
10. Други 8-21

 

На 7 май ще има и местни избори. Те обаче са само в Англия, при това без Голям Лондон.

Главният въпрос, който интересува Европа, е ще остане ли Великобритания в ЕС. Премиерът Дейвид Камерън обеща да организира до 2017 г. референдум, ако спечели изборите и състави правителство.

Понеже се очаква поражение на набралата при предишни избори популярност Партия на независимостта на Обединеното кралство (ПНОК), много е малка вероятността да бъде изпълнено нейното искане за изтегляне на допитването за тази година.

Има обаче реална опасност щотландските националисти да поискат нов референдум за тяхната област. Въпросът ще стане особено актуален, ако лейбъристите формират кабинет с подкрепата на ШНП. Но повечето анализатори смятат, че едва ли Ед Милибанд би се съгласил с такова нещо дори пред заплахата да падне от власт или изобщо да не стане премиер.