Международният валутен фонд (МВФ) предупредил, че ще оттегли финансовата си помощ за Гърция, ако европейците не отпишат голяма част от дълга на страната, пише в. "Файненшъл таймс".

Вероятно предупреждението било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се през април в Рига среща на финансовите министри от еврозоната.  Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, които са предмет на интензивни преговори между Атина и нейните кредитори, трябва да дойдат от МВФ. Гърция иска да осигури тези милиарди, за да избегне фалит. 

Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против негово отписване, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, отбелязва "Файненшъл таймс".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък предупредил в телефонен разговор шефката на МВФ Кристин Лагард, че страната му може би няма да е в състояние да плати вноските си по траншовете към МВФ, твърди атинският в. "Имерисия". Той вероятно казал, че европейските институции трябва да помогнат на Атина до 6 май.

През април Гърция плати 450 милиона евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си от търговските банки в Централната банка на Гърция. Като причина бяха изтъкнати "изключително неотложни и непредвидени нужди".

На 12 май пък Гърция трябва да плати 750 милиона евро на МВФ, а през юни - още 1,5 милиарда.