Държавите-членки на ЕС трябва да хвърлят пари в ново производство и доставка на енергия, след като изчерпат възможностите да изразходват по-ефективно наличната, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович.

"Ако увеличим с 1 на сто на енергийната ефективност, можем да внасяме с 2 на сто по-малко газ", каза той пред участниците в международна конференция по енергийната сигурност в Брюксел.

От присъединяването си към ЕС през 2007 година България остава едновременно най-бедната и енергийно най-разточителната му държава. По признания на правителството една трета от произведения ток се губи по преносната мрежа. Страната ни похарчи над 1 милиард евро, възстановявайки строителството на АЕЦ Белене, преди поредното му спиране, след това беше готова да похарчи три пъти по толкова за строежа на проекта "Южен поток".

"Преди да планираме нови капацитети, преди да планираме внос, нека преценим колко можем да спестим", каза Шефчович.

Той каза, че Югоизточна Европа ще има алтернатива на руския газ най-късно през 2020 година, когато в Турция и Гърция трябва да постъпят първите количества каспийски газ по Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод. Той е в процес на изграждане и трябва да доставя по 10 милиарда кубически метра газ от находището Шах Дениз -2 в Азербайджан.

Шефчович добави, че с изграждането на двупосочни връзки, страните в района, включително България, трябва получат по три алтернативни източника на газ. Той потвърди позицията на Комисията, че за Русия ще бъде икономически и правно необосновано да изостави досегашния маршрут за доставка на газ за ЕС и да го пренасочи през Турция.

През Украйна сега минават половината от доставките за ЕС, там са и най-големите газохранилища в Европа. Шефчович посочи, че не вижда икономическия смисъл тази структура да бъде изоставяна и да бъде строена отново там, където няма сигурни и платежоспособни потребители както в Централна и Западна Европа. Той добави и че клаузите за точки на доставка в сегашните търговски договори трудно могат да бъдат заобиколени.