Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за нападението по време на изложбата с карикатури на прррока Мохамед в предградието Гарланд на Далас, предаде АФП.

Джихадистите обявиха новината по своята радиостанция.

Нападението в щата Тексас бе извършено в неделя вечер. Елтън Симпсън и Надир Суфи от Финикс, Аризона, пристигнаха в Гарланд с колата си, след което откриха огън. Ранен бе един от охранителите. Двамата нападатели бяха убити.

Вчера стана ясно, че Елтън Симпсън е бил разследван за дейност, свързана с тероризма. Това станало през 2010 г., уточнява телевизия "Фокс нюз".

Младежът обсъждал борба срещу невярващите в Аллах и искал да се свърже със свои "братя" в Сомалия. Разследването започнало още през 2006 г. То включвало над 1500 минути записи на разговори, включително на изямленията на Симпсън. Въпреки това срещу него било предявено леко обвинение и той се отървал с тригодишен изпитателен срок и 600 долара глоби и съдебни такси.

Елтън Симпсън и Надир Суфи били облечени с бронежилетки, когато открили стрелбата. Въпреки това те били ликвидирани от притекли се на помощ бойци от спецподразделенията SWAT.

Катаджия, работещ допълнително като охранител, спасил живота на много хора, съобщи полицейският говорител Джо Харн в Гарланд. Офицерът, чието име не се споменава, седял в патрулна кола до изложбения център заедно с невъоръжения охранител Брус Джойнър. Нападателите спрели с автомобила си точно до техния. Те изглеждалри подозрително, затова катаджията и охранителят излезли навън. Тогава Елтън Симпсън и Надир Суфи открили огън по тях.

Пътният полицай отвърнал на стрелбата и така насочил огъня към себе си, като спрял нападателите да влязат в изложбения център. Те ранили Брус Джойнър в крака, след което били застреляни от спецчастите.