СИМОНА РУСЕВА 

Огромна скръб връхлетя главния оперативeн директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг. Едва на 45 години тя вече е вдовица. Съпругът ѝ Дейв Голдбърг (47 г.) е починал внезапно. Причината на смъртта на Дейв Голдбърг засега не се съобщава, както от семейството, така и от компанията на Голдбърг SurveyMonkey.

Той се е споминал в нощта срещу събота по време на семейна почивка в чужбина, съобщи днес за “Ню Йорк таймс” Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на "Фейсбук". За него Дейв Голдбърг бил "изключителен човек и невероятен бизнесмен".

“Мислите и молитвите ми са отправени към Шерил и нейното семейство”, заявява покрусен Зукърбърг.

Съболезнования изразяват и от интернет фирмата на покойния Дейв Голдбърг – SurveyMonkey, която консултира предприятия и концерни в онлайн проучванията на настроенията на клиенти с цел оптимално представяне на пазара.

Само преди десет дни Голдбърг написа в Туитър: “Днес се навършват 6 години в SurveyMonkey. Ние помагаме на хората да взимат по-добри решения. Основаването на фирмата беше един от най-добрите ми ходове.”

Служителите на SurveyMonkey отдават значимото на вече покойния си шеф. За тях той е бил достоен мъж с кураж и талант да ръководи, но и  истински приятел с огромно сърце, прекрасен съпруг и баща на две деца – син и дъщеря.

Братът на покойника – Робърт Голдбърг, съобщи скръбната вест в профила си във фейсбук: “Във време на неизказана тъга ние си спомняме за един невероятен съпруг, баща, брат, син и приятел. Няма думи, с които да изразим огромната загуба, която ни връхлетя. Но ние искаме неговите деца да знаят колко много той означаваше за всички нас.”

Братът призова всички, които са познавали и ценили Дейв, да изразят съболезнованията си в социалната мрежа. Незабавно босът Зукърбърк написа: “Дейв Голдбърг беше фантастична личност. Радостен съм, че го познавах. Мислите ми са при Шерил и нейното семейство. Моля се за тях.”

Шерил Сандбърг и Голдбърг се запознават през 1996 г. Те обаче се залюбват едва през 2002 г., когато и двамата работят за Yahoo. Две години по-късно е сватбата. Тогава Шерил написа в сп. “Космополитън”: “Най-важното решение в кариерата ти е да се омъжиш. Аз намерих истинския партньор в живота, моя съпруг Дейв.”

Сандбърг винаги се е смятала за адвокат на жените в стремежа им за равноправие със силия пол – на работното място и у дома. Според нея, ако една жена няма подкрепата на мъжа си, нейната кариера е обречена.

“Съпругът ми и аз си поделяме задълженията в домакенството и при отглеждането на децата 50:50. Това мъжете най-сетне трябва да го проумеят”, написа преди време Шерил Сандбърг. Само с подкрепата на съпруга ѝ станало възможно да превърне "Фейсбук" в това, което е днес – най-мощното социално комуникационно средство в епохата на интернет. Тя също е дала всичко от себе си, за да може съпругът ѝ Дейв да осъществи мечтите си.