Сблъсъци избухнаха между полицията и десетки хора с маски и противогази, които протестираха по време на Световното изложение в Милано, което се откри днес в северната част на града, предаде Франс прес.

Протестът бе наречен " No Expo", а организаторите твърдят, че са събрали 30 000 души. Броят им обаче не може да се потвърди, защото италианската полиция не дава данни за числеността на хората по време на демонстрации.

Демонстрантите запалиха един магазин и няколко коли, хвърляха бомбички и димки и замеряха с камъни полицията. Тя им отвърна със сълзотворен газ.

За да бъдат изгасени запалените коли, полицията повика подкрепления и бяха използвани водни струи. Пожарната пък трябваше да гаси запален офис на банка, на чиято стена бе написано „Вие ни скубете, днес си плащате”. Прозорците на трезора и на намираща се наблизо агенция за недвижими имоти бяха изпочупени, а на фасадата на „Макдоналдс” бе написано „Експо=мафия”. Американската верига ресторанти е един от партньорите на Експо 2015.

Протестът бе срещу пилеенето на държавни пари за организация на Световното изложение в Милано и използването на временни работници и доброволци.