Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Потенциалната печалба от проекта "Блек сий гардънс" е 72,5 млн. евро, показва отчетът на компанията "Мадара Юръп" за 2012 г., представен в Търговския регистър. Това е последният огласен финансов документ на дружеството, което е в регистъра на публичните компании, но на Българската фондова борса няма търговия с неговите акции. На телефона на директора за връзки с инвеститорите на "Мадара Юръп", което е регистрирано вав Варна, не отговаря никой.

Първоначалният проект "Блек сий гардънс" е с мащабите на цял столичен квартал - 7600 жилища с 1 млн. кв. метра жилищна площ, 150 декара хотелска част и 35 декара заведения за хранене. Общата му разгърната застроена площ (РЗП) е била невероятните 1,2 млн. квадратни метра - 1200 декара.

Но актуалният вариант е доста редуциран - предвижда се изграждането на 1500 вили и апартаменти заедно с хотелски и търговски съоръжения, като общата РЗП ще е 250 хил. кв. метра. Плановете на дружеството са да продаде жилищата на международни инвеститори, като запази собствеността върху хотела, търговските обекти и съоръженията за свободно време и спа процедури, които ще отдава под наем.

Дружеството смята да продава имотите средно за 2000 евро квадратния метър. При средна площ на жилище от 120 кв. м очакваните приходи са 360 млн. евро, а направените разходи - 287,5 млн. евро. Според брокери цените от 2000 евро на квадратен метър са доста високи, като се има предвид, че топимотите в затворените комплекси по Черноморието рядко минават 1000 евро на квадрат.

Планираните граници на първоначалния проект.

Освен това не е ясно на каква фаза са неговите архитектурни документи. В публичното пространство битува единствено фактът, че мегапроектът е бил разработен до ниво детайлен мастър план от лондонското бюро Foster and Partners на световноизвестния архитект сър Норман Фостър. Но не е известно кой ще прави редуцирания вариант, защото едва ли просто "ще се отрежат" три четвърти от стария.

В отчета на "Мадара Юръп" е написано, че някои парцели от проекта попадат в екологичното законодателство, свързано с "Натура 2000".

"Въпреки, че "Натура 2000" не означава абсолютно ограничение на проекти за недвижими имоти, всяко преработване на проекта трябва да отговаря на изискванията на "Натура 2000", което е възможно значително да намали печалбите за компанията. Затова съществува риск размерът на проекта да бъде значително намален или той да не получи изобщо разрешение за строеж, пише в отчета.

"Мадара Юръп" е наследник на регистрираната през 2008 г. компания "Мейфеър Груп", чиято основна цел беше да инвестира в отваряне на кол-центрове. През 2012 г. "Мейфеър Груп" има приходи от 6 хил. лв. от отписване на стари здължения към доставчици. Толкова са и нейните разходи. Тогава собственици са двама гръцки граждани, които са и съпрузи - Христо Христос и Евангелия Пахиду.

На 29 ноември 2012 г. Христос и Пахиду прехвърлят 100% от капитала на офшорката "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид" (24 999 акции) и българския гражданин Радослав Димитров, който получава 1 акция. На 28 декември 2012 г. "Рейнбоу Малта" прехвърля 5% от акциите си на друга офшорка - "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови.

Собственици и на двете компании са осем британски граждани - Франсиен Гейл Уикъм,  Юън Гейл Шорт, Найджъл Върнон Шорт, Луиз Елизабет Шорт, Марк Джон Дейвис, Сара Джанет Дейвис, Пол Райли и Никълъс Дейвид Гъливан, показва Търговският регистър.

На 18 март те са обявили своето участие поради наскоро изкования Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Това се налага, за да могат да кандидатстват пред държавата като приоритетен инвестиционен проект.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.