Агенцията за обществени поръчки (АОП), която в момента е на подчинение на министъра на икономиката Божидар Лукарски, ще премине в ресора на финансовия министър Владислав Горанов. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на проект на промени в Закона за обществените поръчки. 

"Предложението е свързано с оптимизиране процеса на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014 – 2020 г.", гласят мотивите за преминаването на АОП от икономическото към финансовото ведомство.

Преместването се мотивира и с необходимостта от по-добър контрол върху различните етапи на провеждането на обществените поръчки. В момента предварителният контрол се осъществява от АОП, която е към Лукарски, но последващият контрол е възложен на Агенцията за държавна финансова инспекция и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", които пък са на подчинение на МФ.

Друг от мотивите за преместването е свързан с предвиденото въвеждане на изцяло електронна комуникация при провеждането на обществените поръчки и необходимостта от създаването на единна електронна платформа, която ще се администрира от АОП. 

Очаква се проектът за изменение в Закона за обществените поръчки да бъде приет от правителството в средата на май, след което да влезе в НС. Изцяло новият ЗОП вероятно ще заработи в началото или първата половина на 2016 г.