Невероятен скандал предизвика Светият синод на Българската православна църква. На вчерашното си заседание митрополитите са взели решение името на бившия цар Симеон Втори да бъде споменавано по време на всяко богуслужение. Предложението за нововъведението е било на пловдивския митрополит Николай.

Ето пълния текст на решението:

РЕШЕНИЕ на СВ. СИНОД от 29.04.2015 г. за богослужебно споменаване на НВ Симеон ІІ, цар на българите

29 април 2015 20:06, Българска Патриаршия

На днешното си заседание Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

При извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

По време на Светата Литургия:

- на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа.

Клуб Z потърси за коментар по решението пресаташето на Светия синод Александра Карамихалева.

"За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде разписан протоколът от заседанието, а той още не е подписан", посочи тя.

Според Карамихалева в случая не би трябвало да се търси политически отенък, тъй като църквата не се месела в държавното управление.

"С това решение църквата не се произнася по въпроса монархия или република. Не подлагаме под съмнение републиканския характер на държавата", каза още пресаташето на Православната църква.

След това Карамихалева уточни, че много от митрополитите са изразили позиция, че нищо не е налагало вземането на такова решение от Светия синод и че не били съгласни с него.

При забележката на Клуб Z, че в решението на митрополитите изрично е посочено, че те са подкрепили "единодушно" предложението, Карамихова обясни, че не е запозната с мотивите към него. 

"Най-добре е да потърсите за коментар пловдивския митрополит Николай", каза още тя.

Пресаташето на Синода обясни също така, че съобщението за невлязлото в сила решение не е публикувано от църковната пресслужба, а от главния редактор на официалния сайт на Патриаршията http://www.bg-patriarshia.bg Десислава Панайотова.

В решението на митрополитите изрично е записано, че името на Симеон Втори трябва да се споменава преди благопожеланията за българския народ. 

По този повод в социалните мрежи веднага заваляха гневни коментари към синодалните старци. Особено остра реакция публикува във фейсбук председателят на българското "Интернет общество" Вени Марковски.

Публикуваме го без редакция:

"Поредният позор на днешна България идва с решението на светия синод на бпц. 


Нарочно използвам малки букви, защото с решението си владиците (няма как да използвам още по-малки букви) се доказаха като недостойни наследници на ръководителите на БПЦ от времето на Втората световна война - Пловдивският владика Кирил и Софийският Стефан. Преди 72 години те двамата, начело на Светия Синод, се опълчиха срещу решението на бащата на Симеон Сакскобургготски да депортира всички наши сънародници-евреи и спряха депортацията след като 11343 невинни хора бяха вече натоварени и изпратени в концлагерите. 

Днешните подмазвачи вероятно щяха са легионери и да предвождат факелните шествия, настояващи за чистота на нацията.

Но какво да се прави - когато носиш часовник за десетки хиляди евро, когато обвиняваш Мадона за причината, че българи се удавиха в корабче в Охридското езеро, тогава защо да не се и продадеш... 

Въпросът е колко струва споменаването на бившия цар в ектенията?

Но да използвам гръцки думи, които "дядовците" ще разберат по-лесно: споменаването на името на Симеон не е за ектения, а е за епитафия.

На цялата българска православна църква. 

На самия Симеон и на БПЦ това решение им се вижда най-вероятно като епиталама, но грешат - епитафия е."