Този Висш съдебен съвет най-после се вслуша в съвета да се оперира хирургически съдебната система, взе кухненския нож и ритуално си разпра корема. Днес и вчера. Елегантно не се наложи да го заколва нито Бойко Борисов, нито евентуално бъдещо конституционно мнозинство в НС – сам се закла. Е, сам – колко да е сам...

Формално случка бе следната: след като се скъсаха да хвалят съдия Нели Куцкова, която кандидатства за шеф на САС, изведнъж гласовете „за“ се оказаха само 9 - по-малко от тези, които декларираха, че я подкрепят. Тук въпросът не е в Куцкова, разбира се, а в шокиращото лицемерие.

Вчера пък бе решено на прочутия Пепи Еврото да му се отвори парадният вход за напускане, затъкнал 20 заплати кеш в джобчето си. След като преди не беше разрешено именно това, а после пък не беше разрешено да му заведат дисциплинарно производство. Което можеше да предотврати именно напускането с добро.

Въпросът е на ул. "Екзарх Йосиф" ненормални ли заседават или камикадзе-та? Не – ВСС се състои от „юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко 15 години юридически стаж“ (според чл. 130 на Конституцията) 

С риск да ви отегча, ми се струва важно да дообрисуваме мащабите, като цитираме реакциите „отвътре“, от самия Съвет днес:

Разделението е доста тежко и много трудно ще се преодолее оттук нататък (Председателят на ВКС Лозан Панов)

Не каза на „какви и какви“ е разделението, след като всички са с високи нравствени качества...

Непрофесионално и неотговорно... Можем да се „похвалим“, че с това, което свършихме, показахме колко е по-добре гласуването да е явно. (Представляващата съвета Соня Найденова)

... Да напомним, че тайното гласуване бива бранено по-пламенно и от Курската дъга от години.

Обиди ме това, че ние излъгахме хората. Ние излъчваме сигнали, които са... хм, най-малкото неясни. (Камен Иванов)

А по повод на факта, че в този абсурден момент ги нямаше двама от тримата големи – Сотир Цацаров и Георги Колев, Иванов каза: „За мен имаше емблематични отсъствия днес.“

Аз не мога да се върна и да продължа това заседание... Има достатъчно сигнали, че това, което се случи днес, е било целено, организирано. (Калин Калпакчиев) 

Тържество на неспособността да се вземат прозрачни и ясни решения. (Министърът на правосъдието Христо Иванов)

Иванов директно използва и израза „оркестриране, много преди момента на гласуване“.

Въпреки, че на мен лично по ми прилича, че този, „който поръчва музиката“, няма изтънчени познания по солфеж. А косми в ушите, дебел ланец и надънена чалга до дупка... Поне с такъв "финес" работи. 

Едва ли някой се съмнява, че в 24-членния ВСС има едно мнозинство от около 13-15 души, което гласува анблок. И съответно осигурява на Този – Който и да е, свръх контрол над цялата система. От това кой ще е прокурор на Мъглиж, до „знаковото“ упорито и показно необразуване на дисциплинарка срещу Владимира Янева по „Червей“.

Защо днес така стана? Пак да питам - тези хора луди ли са, за да си го причинят, особено при тази обществена нагласа срещу тях? Надали...

Сещам се един красив библейски сюжет, когато патриархът Авраам чакал близо 100 г. да му се роди син, това се случило, но когато било поискано от него, воден от непоколебима вяра, тръгнал да го принася в жертва на дръвника. Имам чувството, че нещо подобно става, само че без възвишената вяра и идеалите... 

Повече прилича на Кронос, който изяжда децата си. Герой, в чиято история между другото има разни превръщания на тоя-оня в кобила и неприличен брой кръвосмешения.

Едно е Бойко Борисов да иска да сменя ВСС, друго е Този, Който "оркестрира", да заколи собстветното си отроче, спускайки му абсурдно суицидни заповеди. На които след като 10 или 100 пъти си казвал "да", вече няма как да кажеш "не". И всичко да става под звуците на ръкопляскане и дюдюкане от страна на публиката...

Докато някъде е обратното - мир и спокойствие. Абе какво стана с ония правителствени идеи да се търси конституционна възможност за предсрочно отзоваване на главния прокурор? Нещо да сте чули напоследък?